המושג "תחלואה כפולה" הוא מונח המתאר אנשים הסובלים מהפרעה נפשית והתמכרות לסמים ולאלכוהול. מצבים אלו של תחלואה כפולה, מצריכים טיפול ייחודי מתוך התחשבות בשני מרכיבי ההפרעה. שתי הבעיות, גם המחלות הנפשיות וגם הפרעות השימוש בסמים ובאלכוהול, הן מחלות כרוניות, בעלות מהלך גלי של החמרה ונסיגה והחלמה משתיהן, נעשית בשלבים ולאורך זמן.
במחקרים שנערכו בארץ ובחו"ל, נמצאו אחוזים גבוהים של שימוש לרעה בסמים, בקרב הסובלים מהפרעות אישיות, מחלות נפש; סכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית, דיכאון, וכן חרדה והפרעות אכילה. כאשר במרבית המקרים ההפרעה הנפשית קדמה לשימוש בסמים ואובחנה כבר בגיל ההתבגרות.
ידוע שהאוכלוסייה הסובלת מתחלואה כפולה, הינה הטרוגנית, שכן ישנה קשת רחבה של מחלות פסיכיאטריות ובריאות הנפש במידת חומרה שונה, מגבילות פחות (כהפרעת חרדה) או מגבילות יותר (כסכיזופרניה בשלב מתקדם). רביםם מהסובלים מהפרעות נפשיות, המשתמשים בחומרים ממכרים, עושים זאת "לטיפול עצמי". כלומר, השימוש נעשה, בכדי להקלל על הסימפטומים של ההפרעה ועל הלחץ והכאב הנפשי בו הם שרויים. חולים פסיכיאטרים משתמשים בסמים, לטיפול עצמי כדי להקל על סימפטומים שונים, כגון בעיות במצב הרוח, חרדה ונדודי שינה.
בעת הופעתה של התחלואה הכפולה נדרשת ממשפחתו ומתומכים אחרים של החולה, התמודדות עם מצב חדש. המציאות של השימוש בחומרים ממכרים, כרוכה לרוב במשברים ביחסים בין אישיים, אלימות, בעיות כלכליות ומעורבותת בפשיעה. עם זאת מעבר להיותה מתמודדת, יש למשפחה יכולת להשפיעה על התהליך הטיפולי. במהלך השלב האקוטי בטיפול, המשפחה ותומכים קרובים אחרים, מהווים גורמים משמעותיים בתהליך ההחלמה. המשפחה מספקת לצוות המקצועי, מידע חשוב לגבי תהליכי טיפול והחלמה קודמים, היכולים לשנות את מהלך הטיפול.
לרוב המשפחה וקרובים אחרים רוצים להיות לעזר, אך לוקים בידע חסר לגבי התופעה. בני משפחה של חולים בתחלואה כפולה נותרים פעמים רבות עם שאלות קשות ומייסרות כגון: כיצד משפיע שימוש בסמים ואלכוהול, על מחלת הנפש ועלל הטיפול? האם מחלת הנפש הופיעה בגלל ההתמכרות? לעיתים תהיות אלה מלוות ברגשות תסכול וכעס, על בן המשפחה, "שבוחר" להשתמש בסמים ובאלכוהול, על אף הנזק העצום שהם גורמים להם ולמשפחה, על תפקודם הירוד עקב כך, על ההזנחה העצמית ועל התנהגויות קשות.
בנוסף בני המשפחה, מוצאים עצמם מתוסכלים מול הגורמים המטפלים השונים. מול קשיים אלו ואחרים נותרת המשפחה עובדת עצות, בתחושה קשה של בדידות וחוסר אונים, עם מסרים סותרים וללא ידע וכלים, כיצד להתמודד עם המצב המורכב. במפגשים יוכלו בני המשפחה, להבין למה ניתן לצפות וכיצד ניתן לנהוג במצבים השונים ובנוסף לגלות כי הם לא לבד בהתמודדות.
מאת: אפרת בר, קליניקת ׳מעלה׳