טיפול במשוב ביולוגי ועצבי (ביו-פידבק) – קצת היסטוריה וכמה עקרונות בסיס

טיפול במשוב ביולוגי ועצבי (ביו-פידבק) - קצת היסטוריה וכמה עקרונות בסיס

פסיכופיזיולוגיה יישומית ומשוב ביולוגי: קצת היסטוריה וכמה עקרונות בסיס

מאת: אסף גיטלר ודרור גרוניך

"Every change in the physiological state is accompanied by an appropriate change in the mental-emotional state, conscious or unconscious, and conversely, every change in the mental-emotional state, conscious or unconscious, is accompanied by an appropriate change in the physiological state" (Green, Green & Walters, 1970).

פסיכופיזיולוגיה – חקר הקשר וההשפעה ההדדית בין הגוף והנפש – הוא רעיון עתיק יומין, שהתפתח למדע מודרני המשמש כל אחד מאיתנו בחיי היום-יום. ההנחה הבסיסית היא, שמרגע שהאדם החל לחוות את קיומו כאובייקט מודע, הואא רכש מושג אינטואיטיבי לגבי העובדה ששינויים בגופו קשורים באופן כלשהו למצב רוחו ולרגשותיו. היחסים בין היבטים אלו של התפקוד האנושי עניינו חוקרים, פילוסופים ומטפלים במהלך כל ההיסטוריה האינטלקטואלית (Greenfield & sternbach, 1972).

הפסיכופיזיולוגיה עוסקת בהיבטים ביולוגיים של תהליכים פסיכולוגיים ולהפך. מחקרים בפסיכופיזיולוגיה תרמו רבות במהלך השנים להתפתחות תחומי הרפואה ההתנהגותית, לא רק בהתמודדות עם חולי, אלא גם לטיפוח הרגלים והתנהגויות לשם שימור ושיפור בריאות ורווחה ועל ידי אימוץ גישה אקטיבית של האדם בהשגת מטרות אלו.

אחד הביטויים הקליניים של גוף ידע זה הוא תחום הפסיכופיזיולוגיה היישומית והמשוב הביולוגי (ביופידבק ונוירופידבק). המשוב הביולוגי הוא תחום טיפול פסיכולוגי ורפואי, העושה שימוש במכשור אלקטרוני בליווי איש מקצוע. מטרת הליווי היא לאפשר למטופל לרכוש יכולות זיהוי, ויסות וניהול של התהליכים הפסיכופיזיולוגיים בגופו.

בתהליך המשוב הביולוגי נמדדים במדויק מגוון מדדים גופניים כגון פעילות חשמלית או תנועתית של השרירים, טמפרטורה של העור ואיברי גוף אחרים, פעילות חשמלית של העור, דפוסי נשימה, פעילות חשמלית של הלב, דפוסי השתנות של קצב הלב, נתוני לחץ דם, פעילות חשמלית של המוח, זרימת דם מוחית, ועוד. תוצאות המדידות מוצגות באמצעים קוליים, ויזואליים או תחושתיים, ובאמצעות הליך למידה מודע ולא-מודע הן מאפשרות שינוי התנהגותי על פי צורכי המטופל (Gilbert & Moss ,2003). השינויים המושגים יכולים להתבצע בהמשך גם ללא התמיכה של המכשור ואיש המקצוע, וזאת מתוך מודעות חדשהה ומוגברת ומתוך הפנמה והפעלה של מיומנויות הוויסות והיכולות החדשות שנלמדו בתהליך.

לקריאה נוספת -   משוב ביולוגי וכלים פסיכופיזיולוגיים במסגרת טיפול מערכתי\פסיכוסוציאלי בהתמכרויות

תחומי הטיפול והמחקר באמצעות המשוב הביולוגי משלבים גרעין מוצק ונרחב של הבנה התנהגותית, חשיבתית, רגשית וגופנית, כדי להקנות טכניקות ומיומנויות ויסות עצמי. טכניקות אלו מסייעות לפרט ליצור או לחזק את תחושת הרווחה ולהגביר את תחושת המסוגלות העצמית, וכן לטפל בתופעות שנוצרות על רקע מצבי מתח ומחלה. באמצעות תהליכי המשוב והלמידה נפתח בעבור האדם ערוץ חדש של תקשורת עם פעילות גופו. באמצעות המודעות לפעילות הגוף, בייחוד למאפייני פעילות שבדרך כלל הם נסתרים מן המודעות, ניתן להפוך את התפקוד הכללי ליעיל יותר. שימושי המשוב הביולוגי מאפשרים שיקוף עצמי, כזה המכוון בצורה ממוקדת לקידום של יכולות ולשיפור עצמי פעיל המבוסס כמעט לחלוטין על המשאבים הפנימיים שלנו.

השימוש במשוב ביולוגי כטיפול בפני עצמו או בשילוב טיפולים גופניים ורגשיים אחרים יעיל במגוון מצבים רפואיים ופסיכולוגיים, בהם כאבי ראש, שליטה בסוגרים, יתר לחץ דם, חרדות ופוביות, קשיים הקשורים למיומנויות קשב וריכוז, הפרעות מצב רוח, התמכרויות ועוד.

האגודה הבין-לאומית לפסיכופיזיולוגיה יישומית פיתחה קריטריונים לקביעת מידת העדות ליעילות הטיפול (Moss & Gunkelman, 2002; LaVaque et al, 2002). קריטריונים אלו דומים מאוד לסכֶמת הדירוג שפותחה על ידי ארגונים אחרים ובהם אגודת הפסיכולוגים האמריקניים. יעילות של טיפול נקבעת באמצעות הערכה של מחקרים פורמליים שנעשו על כל אחת מההפרעות. כאשר נערך מחקר, יוצרים בקרה על אופן הניסוי. המטפלים העוסקים בהתערבות נדרשים למומחיות בסוג הטיפול ובתחום ההפרעה, והמטופלים נבחרים באופן קפדני. ממצאים תכופים בנוגע לטיפול במשוב ביולוגי מעודכנים ומופצים לקהל הרחב וכן לקהל המקצועי (Yucha & Montgomery, 2008).

השימוש במשוב הביולוגי משתלב היטב בדרישה המודרנית ההולכת וגוברת לעסוק ברפואה מבוססת ראיות (Evidence Based Medicine). דרישה זו מובילה את אנשי המקצוע להציע עזרה בפתרון קשיים נרחבים, בד בבד עם איסוף נתונים מדויק ועקבי המאפשר התחדשות בלתי פוסקת של העוסקים בתחום ושל כיווני מחקר וטיפול.

בישראל, קהילת מטפלי המשוב הביולוגי והעצבי מורכבת מאנשי מקצוע שונים – עובדים סוציאליים, יועצים חינוכיים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים, פיזיותרפיסטים ועוד. האגודה הישראלית לביופידבק הוקמה בראשית שנות השמונים והפכה לעמותה רשמית ב-1991 תחת השם "האגודה הישראלית לפסיכופיזיולוגיה יישומית ולמשוב ביולוגי". האגודה שמה לה למטרה לקדם את היישום של המשוב הביולוגי בארץ, תוך כדי קביעת סטנדרטים מקצועיים לתחום.

לקריאה נוספת -   הבסיס המוחי של חרדה

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top