שנה טובה וגמר חתימה טובה לכולם.
התקופה של רצף החגים ידועה כתקופה שלחלק מהמחלימים מהתמכרויות הנה בעייתית (כך גם בתקופות הפסח והסדרים).
במרכזי טיפול אינטנסיביים וגם במרכזי יום וטיפולי המשך, רואים בדרך כלל שבתקופות אלו יש עזיבות טיפול מסיביות יותר בתקופות אלו. עזיבות שקשורות למעידות ולחזרה לשימוש בסמים.
הסברים לתופעה ניתן למצוא בכיוונים שונים ובמורכבוית הסברים שונות. אבל השכל הישר מצביע לדעתנו על שני אלמנטים עיקריים שפועלים;
- הראשון הנו שבירת השיגרה לתקופה ממושכת (הרי חגי תחילת השנה נמשכים כמעט חודש),
- האלמנט השני החובר לראשון הנו מפגשים משפחתיים רחבים היוצרים לא פעם לחץ על המכור המחלים (את הלחץ חווים לא פעם גם אלו שאינם מכורים, אולם עבור המכורים, ובעיקר אלו שבתחילת ההחלמה, הלחץ יכול לגרום למעידה).במקרים מסוימים יש לחץ מכיוון הפוך לחלוטין שנגרם בהקשר זה. מדובר במקרים בהם אין למחלים משפחה רחבה, אוו שעדיין לא שיקם עמם את היחסים ואז אדם זה חווה במקום לחץ של "עודף משפחה" לחץ של בדידות.
בכל מקרה חשוב יותר ממה גורם ללחץ ולנפילות – מה עושים כדי לשמור על ההחלמה בתקופה זו.
רשמנו כאן מספר המלצות, נשמח אם אחרים ישתפו בתגובות בהמלצות ויוסיפו עליהן;
1. שמור על שגרה שבנית ככל האפשר.
קריאה פרק "רק להיום", קריאה בספרות, כתיבה, קשר יומי עם חברים מחלימים, קשר עם חונך, רשימת אסירויות תודה,, פעילות ספורטיבית, וכמובן כל שגרה אישית שבנית בהחלמה באופן אישי.
2. במהלך אירועים משפחתיים, היה ערך וקשוב למצבך הרגשי והרשה לעצמך לפעול בכדי לשמור על איזון נפשי.
לדוגמא, אם אתה פתאום חש לחוץ, ולא חשוב כרגע למה, הרשה לעצמך לפרוש לצד, לחדר כלשהו, לתרגל נשימה ותפילהה ואף להרים טלפון לחבר ולשתף אותו בהרגשה.
התקשרות למכור מחלים אחר יכולה לחולל פלאות ולאחריה יהיה לך כוח לחזור למשפחה ואפילו להינות מאירוע/מצב שהלחיץץ קודם לכך.
(להתקשרות לחבר יש גם ערך של עזרה לאחר, שכן מעבר לנתינת הזדמנות לאחר לסייע לך, דבר שמחזק אותו, יכול להיותת שאתה תופס אותו בכניסה או בתוך לחץ משל עצמו והשיחה ממך למעשה מחלצת אותו להפוגה ולאגירת כוחות).
3. בהקשר זה של פרישה למנוחה ולהתחזקות, נסה להסביר ולסכם זאת עם המשפחה הקרובה שלך בכדי שהדבר יתקבל ביותר קלות.
במידת הצורך היעזר בצוות הטיפול, או בחברים להחלמה בכדי להסביר למשפחה את חשיבות האופציה הזו לשמירתת ההחלמה שלך. (יש לזכור כי המשפחות לא מומחיות בהחלמה ומצידם זה יכול להיראות מוזר שאדם קם לפתע מתוך ארוחת החג והולך להסתגר בחדר לזמן מה).
4. יש הרבה שעות פנאי, מעבר לשגרה שתנסה לשמור, הרשה לעצמך לנוח, לזפזפ בין ערוצים, לטייל בזהירות ולעשות גם פעילויות שנראות סתמיות.
בהקשר של לטייל, בעולם או במחשב, זכור את חשיבות הכלל של "מקומות-דברים-ואנשים". כלומר לא להיסחף למקומות, דברים, ואנשים שיכולים לעורר אסוציאציות וזכרונות של שימוש בסמים.
5. נסה להרבות ככל האפשר בפגישות קבוצות התמיכה שלך.
N.A A.A O.A ואחרות.
6. במקרה של לחץ נפשי גדול, התפרצויות כעס, דיכאון מצטבר וחזק, כמיהה (דודא) לסמים אלכוהול אוכל הימורים או כל שימוש אחר, הפעל "נוהל חירום".
כלומר התחל בטלפונים לצורך שיתוף בקורה אותך, ולא רק טלפון אחד אלא סדרות של טלפונים.
השתתף דחוף בקבוצת תמיכה ופעל על הנושא כפי שלמדת עד שהמצב חולף.
וגם אחרי שהמצב השלילי חלף, המשך עוד קצת בפעולות החירום כדי לפוגג אותו לחלוטין ולהיות בצד הבטוח.
7. המלצה לאלו שמצבם בהחלמה עדיין משאיר אותם בחג ללא המשפחה.
המצב הזה יוצר קשיים מכיוון אחר, המתקשר לתחושות הבדידות שמתעצמות על רקע כך שהרבה אחרים חוגגים (או סובלים) עם המשפחות. מומלץ להרבות בפגישות קבוצות תמיכה שם תגלה כי אתה לא לבד ויש עוד אנשים במצב זה.
ברור שחשוב להפעיל את כל ההמלצות שנתנו עד כאן והם רלוונטיות !
(אם זה עוזר, מניסיוננו, בהרבה מקרים אלו שנמצאים עם המשפחות, מקנאים באלו שלא "חייבים" להיות עם המשפחות,, ולהפך.
אגב, דבר דומה קורה בין המכור שנשוי לזה הרווק, כאשר לכל אחד מהם יש יתרונות וקשיים יחודיים ולפעמים הפוכים והםם מתקנאים זה במצבו של זה).
עוד נקודה שרצינו להתייחס אליה שקשורה למשפחות שבניהן/בנותיהן אינן בתהליך החלמה;
תקופת החגים הנה תקופה בה לפעמים נחשפים בצורה ברורה יותר להתמכרות של בן משפחה. שכן קורה ובתקופה זו אנו רואים את בן המשפחה בתכיפות גדולה יותר ובאינטנסיביות גדולה יותר. במקרים שיש בעייה היא צפה ועולה בתקופה זו.
המלצתנו היא שבמקרה ומשהו כזה צף ועולה לפני השטח להחליט לפנות ליעוץ מתאים לבעיה ולא לתת למצב "להיעלם" אחריי החגים עד שיצוף שוב בפסח.
עד כאן המלצותינו , ודאי שיש עוד ונשמח אם תעלו אותן לרשת,
בהצלחה לכולם, חג שמח וגמר חתימה טובה.
מאת: צוות מרכז טיפולי "אחווה"