מכורים לקניות – 7 דרכים להתגבר

מכורים לקניות - 7 דרכים להתגבר

עונת החגים עומדת בפתח ועמה הרצון והצורך לקנות מתנות.

ידוע שזמן החגים הינו זמן מועד לפורענות עבור אלו מאתנו שמכורים לקניות – תחושת ההכרח לקנות, השפע, המוצרים המיוחדים לחגים וההנחות – כל אלו מהווים מכשול בפני המתמודדים עם התמכרות לקניות.

להבדיל מהתמכרות לאלכוהול, סמים והימורים, לא ניתן לחלוטין להימנע מהתעסקות עם כסף ועם קניות. שופוהוליק, בדומה למכור לאוכל או מכור לאינטרנט, צריך למצוא אסטרטגיות שיעזרו לו להתנהל נכון עם הכסף. מאמר זה מציע מספר אסטרטגיות שיעזרו לך למצוא גבולות וסדר במקום בו הם חסרים. לא לתקופת החגים בלבד…

1. זהה את הטריגרים להתחלת הקניות:

מה גורם לך להתחיל לקנות? שעמום, אשמה, כעס? נהל יומן קניות (כמו יומן אכילה, אך מוקדש לקניות) ומתוכו זהה את הדפוסים הבולטים: מתי אתה קונה? מה קדם לכך? אילו רגשות נלווים לקנייה?

2.כשאתה נמצע בסערת רגשות הימנע מקניות:

כשאתה מרגיש ירוד, עצבני, בלחץ או בכל מצב רגשי סוער הימנע מכניסה למקומותת של קניות.

3. אם נודה על האמת, קנייה בכמות מופרזת אינה נועדה למלא חסר אמיתי. זה לא שאתה באמת צריך 30 זוגות נעליים…

האם אתה קונה כדי להרגיש רגש שאינך מרגיש באופן רגיל במהלך השיגרה (התרגשות, גיוון, תחושת שליטה, תחושת מרידה, פינוק)? האם אתה מרגיש יותר חיי חברה כאשר אתה יוצא לקנות? האם אתה מקבל יותר תשומת לב כאשר אתה קונה?

מתחת לקנייה המופרזת קיים חסר אמיתי – אבל הוא אינו פיזי, הוא נפשי – רוחני. המכור לקניות יוצא לקניות כדי למלאא חסר שקיים, אבל היות שהחסר הוא נפשי – רוחני, מענה חומרי שכזה לעולם לא ייתן סיפוק. החסר ימשך להתקיים. אי לכך זהה את החסר האמיתי שהקניות נועדו לפתור.

לקריאה נוספת -   התמכרות לקניות באינטרנט

4. הצב יעד כלכלי:

הצבת יעד כלכלי תעזור לך להישאר ממוקד במה שבאמת חשוב לך. זה גם יעזור להחליף את הרצון לקבל סיפוק מיידיי בחשיבה לטווח ארוך יותר – אסטרטגיה שמאוד תועיל לך בהמשך הדרך. כתוב את היעד הכלכלי ביומן הקניות שאתה מנהל ובכל מקום בולט לעין שבסביבתך.

5. הרחב את האפשרויות העומדות בפנייך:

הייה יצירתי לגבי אפשרויות אחרות שעומדות בפנייך מלבד שופינג. כשהרצון לקנייה גואה בך צא להליכה, עשהה מדיטציה, היפגש עם חברים, קרא ספר או עשה כל פעילות אחרת שמהנה ובריאה לך.

חשוב: מה יותר חשוב מקניות? אילו דברים אתה מעריך בחייך, הרבה יותר מקניות?

לדוגמא: אם זה משפחה, סביר להניח שברור לך כיצד המשך בזבוזים והסתבכות עם הלוואות וחובות תפגע ביקרים לךך ובסופו של דבר גם בקשר ביניכם.

6. הימנע מפיתויים מיותרים:

למה לשים מכשול בפני עיוור? אין שום הגיון שאלכוהוליסט יאכל ארוחת צהריים בבר או שאכלן כפייתי יניח צלחתת מאפים על השולחן ! אין צורך לבדוק את כוח הרצון שלך או את השליטה העצמית.

הפוך את הסביבה לסביבה קלה ותומכת בתהליך שאתה עובר – צור סביבה נקייה מחנויות. אם תמשיך ללכת לאזוריי קניות, בשעת משבר כבר תמצא את הסיבות לקנות… (גם אם תתחרט אחר-כך). ערוך רשימה של מקומות שעדיף שתמנע מהם ומקומות שטובים לך.

תן דעתך על כך שהיום לא רק מרכזי קניות הם מקומות מועדים לקניות גם הטלוויזיה, המחשב והמכשיר הסלולרי. בנוסף, למכורים לקניות המילה "sale" מהווה טריגר קשה לקניות. הימנע ממרכזי outlet וקניות בזמן מבצעים וחגים.

ברשימה שאתה יוצר, חשוב על דרכים נוספים ליצור סביבה "נקייה": הימנע מקריאת מגזינים, קטלוגים ותוכניותת טלוויזיה שבצורה ישירה או עקיפה מעודדים קניות.

לקריאה נוספת -   אושר בשקית קניות

7. קבל תמיכה – קשה להיגמל לבד.

מצא אנשים שאתה מעריך ושהקשר שלך איתם חיובי, שתף אותם בהחלטות ובהתהליך שאתה עובר ובקש את עזרתם, לדוגמא: כאשר את יוצא לאזורים ה"מועדים לפורענות" (כמו קניון) לך עם חבר והסבר לו מראש מה תכננת לקנות, השאר את כרטיס האשראי אצל בן-הזוג, ערוך רשימת קניות בסופר ושתף את בן-הזוג, סכם עם חבר קרוב שכשאתה מרגיש צורך לקנות אתה מקיים עימו שיחה לפני.

נכתב ע"י ענבר כהן

5 מחשבות על “מכורים לקניות – 7 דרכים להתגבר”

  1. היי, רק רציתי לגיד שהדרכים לגמילה ממש עזרו לי, אני כבר לא מכורה כמו שהייתי ועכשיו אני גם יותר מחושבת. ממליצה לכל אחד לעשות את הדרך הזאת כמו שאני עשיתי!

  2. היי אני צריכה עזרה. לא מצליחה להפסיק לבזבז נגמר לי הכסף. ואני רק רוצה לקנות עוד ועוד. אני מרגישה כל כך עליבות בחיים שלי שנדמה לי שהחפצים האלה יהפכו אותי למישהי שאני לא. אבל כואב לי, קורונה, החיים שלי מתפרקים, קשה לי להרגיש אהובה ואני מרגישה שאני כבר לא יפה כמו פעם כי אני בדכאון ומזניחה את עצמי. תעזרו לי. למי לפנות? היום סיימתי את כל מה שהיה לי בבנק. לא יהיה לי מה לאכול שוב…

    1. אתר ׳נגמלים׳

      שלום,

      לצערינו, משרד הבריאות אינו תומך בטיפול לגמילה מהתמכרות לקניות , כמו כן נכון להיום אין קבוצות תמיכה בנושא,
      מומלץ ליצור קשר עם מטפל מתאים מאיזורך ע״מ לקבל ייעוץ טלפוני ראשוני וקביעת פגישת טיפול.

      מערכת חיפוש הטיפול של אתר ׳נגמלים׳
      בהצלחה!

  3. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    כל יום אני מחפשת לעצמי דרכים לא לחשוב על קניות אבל הדחף חזק מהכל. ובלתי נשלט.
    אז סבבה תקופת סגר.. החנויות סגורות אז מוצאת אתרים באינטרנט ומזמינה עד הבית.. הכי נוח.
    איך אצליח להתגבר על התופעה שנמשכת שנים רבות?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top