בשני העשורים האחרונים אנו עדים לתופעה הולכת וגוברת של שימוש לרעה במחשב ושלוחותיו – אינטרנט, משחקי מחשב, מדיה חברתית כגון פייסבוק וכיו"צב.
בין הגורמים אשר תורמים לתופעה הינן העובדות כי המחשב זמין ונגיש בכל בית ומשמש ככלי עבודה במקומות התעסוקה, השימוש בו הוא חוקי, קיימות בו אפשרויות גלישה בתכנים עדכניים/מפתים/מגוונים, היכולים להתקיים באופן פרטי ואנונימי, ומעבר לכך העיסוק במחשב הינו נורמטיבי ומקובל חברתית.
אם כן האם קיימת התמכרות למחשב (אינטרנט,פייסבוק, משחקי מחשב)?
ההגדרות הפסיכיאטריות אינן חד משמעיות, יש מי שיתנגד להגדיר את השימוש כהתמכרות, יש מי שישייך אותו תחת הסיווג של הפרעות שליטה בדחפים או לחילופין הפרעות אובססיביות-קומפולסיביות (OCD) למעשה ההגדרה הרשמית של התופעה פחות רלוונטית לדעתי – שימוש לרעה במחשב, הרגל, תלות באינטרנט, התמכרות…
חשוב להבין היכן עובר הגבול, שבו השימוש הנורמטיבי במחשב מתחיל להוות בעיה.
ככל הנראה את הגבול לא נגדיר שרירותית לפי שעות השימוש והעיסוק בפעילות המחשב. הרי אדם אשר עיקר עבודתו או לימודיו נעשים דרך המחשב יכול לעסוק בפעילות זו אף 8 שעות ביום.
ההגדרה הכללית המתאימה הינה כי:
התמכרות למחשבים מתבטאת בשימוש מופרז במחשב, במידה כזו אשר מפריעה להתנהלות בחיי היום יום של האדם. השימוש המוגזם במחשב עשוי להיות מלווה בבעיות בקשרים חברתיים, מצבי רוח, בעיות בעבודה, במערכות יחסים בתהליכי חשיבה וכן עלול לגרום לחוסר בשעות שינה ועוד.
מבחינה פיזיולוגית הבילוי מול המסך והעיסוק במחשב משפיע על המוח המפריש את החומר הכימי הנקרא דופאמין אשר גורם לתחושת העונג, הרגיעה, הריגוש וההרגשה הטובה.
במובן הזה ההתמכרות למחשב כוללת היבטים של התמכרות לכל דבר כגון התמכרות לסמים ולאלכוהול;
התלות שמפתחים בעיסוק, הסבילות – הכוונה לצורך ההולך וגובר להשקיע זמן ואנרגיות בפעילות במחשב, על מנת להגיעע לאותן השפעות על הנפש והגוף ותופעות הגמילה – כאשר מפסיקים את הפעילות מול המחשב האדם עלול להרגיש ריקנות,, חרדה, אי שקט, דיכאון ודחף בלתי נשלט לחזור להתנהגות הממכרת.
כאמור, על אף שההתמכרות למחשב אינה מהווה התמכרות לחומרים פסיכואקטיביים כגון התמכרות לסמים ולאלכוהול, לשימוש במחשב ובאינטרנט באופן מופרז, עשויות להיות השלכות שליליות ומזיקות בדומה לאלה המתרחשות בהתמכרויותת הנ"ל, כגון:
1. חוסר באינטראקציות חברתיות פנים מול פנים.
2. שימוש במחשב לשם הנאה, סיפוק או הקלה מלחצים.
3. הרגשה של רגזנות, אי-שקט, חוסר שליטה או דכאון כאשר לא נמצאים ליד המחשב.
4. השקעה הולכת וגוברת של זמן וכסף ברכישת תוכנות למחשב, משחקים, אביזרים, שירותים ופעולות הנלוות למחשב.
5. הזנחה של מחויבויות לעבודה, לבית הספר, ללימודים גבוהים או למשפחה.
6. שקרים והסתרה לגבי משך הזמן או הכסף המושקעים בפעילות במחשב.
7. סכנה לאובדן של מטרות בקריירה, התקדמות בהשכלה וקשרים בינאישיים.
8. כישלונות חוזרים בניסיונות לשלוט בשימוש במחשב.
התמכרות לאינטרנט
יש לעשות אבחנה במגוון התכנים וההיבטים של השימוש באינטרנט;
לדוגמה פעולות מקוונות ייחשבו בעייתיות ומטרידות כגון הימורים כפייתיים או קניות כפייתיות, או כאשר ישנה חשיפה לתכנים של אלימות ומין אשר אינם תואמים את גיל הגולש.
הרגלים אחרים כגון קריאה, משחקי מחשב, צפייה בווידאו או סרטים – כל אלה יהיו מטרידים רק במידה והיקפם מפריע לחיים הנורמליים.
מכורים לאינטרנט סובלים מבעיות רגשיות כגון: דיכאון וחרדה, ולעיתים משתמשים בעולם הפנטזיה של האינטרנט כבריחה פסיכולוגית מרגשות לא נעימים וממצבי לחץ. במקום להימצא בעולם האמיתי – המכור לאינטרנט מקבל תחושה של סיפוק, רגיעה והרפיה.
כתוצאה מכך עלולות להיווצר בעיות במגוון תחומים:
- ירידה בהישגים בלימודים, כישלון בתחומי הלימודים השונים עד כדי נשירה.
- ירידה בביצועים בעבודה, ביעילות ובתפוקה.
- מתחים וריבים ביחסים המשפחתיים (בין בני זוג, בין הורים וילדים).לעיתים השימוש במחשב ובאינטרנט משמשים כהימנעות מהמציאות שבה ישנם קשיים ביחסים בינאישיים.
- חובות כספיים, סביב רכישות מקוונות באינטרנט או השקעת כספים במשחקי מחשב וכיוצ"ב.
- הפרעות בהרגלי אכילה, סביב הצורך להישאר פרקי זמן ממושכים מול מסך המחשב והפעילות באינטרנט.
- הפרעות שינה; השימוש במחשב ובאינטרנט מתקיים לעיתים מעבר לזמן שתוכנן כביכול מראש. מכורים יכולים להישאר מול המסך משך שעות ארוכות אל תוך הלילה.
- הזנחה בהגיינה האישית, לדוגמה בהתמכרות למשחקי מחשב – כאשר המשחקים מתוכננים כך שעל האדם לצבור נקודות, פריטים, שלבים וכו' ולכן הוא חושש להפסיק את המשחק שמא יאבד את השגיו.
- עלולות להופיע תופעות גופניות; יובש בעיניים, ירידה בכושר הגופני, כאבי גב, כאבי ראש ומיגרנות, כאבים במפרק כף היד.
במקרים מסוימים ההתמכרות לאינטרנט עלולה לבוא כתחליף להתמכרויות קודמות שהיו לאדם- כגון התמכרות לסמים, לאלכוהול ולהימורים.
המאפיינים העיקריים של ההתמכרות לאינטרנט:
1. החשיבות והמשמעות המיוחסים לשימוש באינטרנט – המחשב שולט בחיי האדם, ברגשותיו והתנהגותו.
2. שינוי מצב הרוח – האדם חווה שינוי במצב רוחו כאשר הוא משתמש באינטרנט (כגון ריגוש)
3. סבילות – שימוש בהיקף גובר באינטרנט נדרש כדי להשיג את אותו האפקט על ההרגשה.
4. סימפטומים של נסיגה/גמילה – אם האדם מפסיק להשתמש באינטרנט, הוא חווה רגשות לא נעימים או תופעות גופניות.
5. מעידה – המכור נוטה למעוד לתבניות קודמות של התנהגות אפילו אחרי שנים של התנזרות או שליטה.
התמכרות לפייסבוק
המכורים לאינטרנט לעיתים מתמכרים לאלמנטים החברתיים באינטרנט והם גולשים ומעורבים באתרי המדיה החברתית כגון: פייסבוק.
למעשה הם מתמכרים לתקשורת אישית – אחד מול השני או קבוצתית, לשם תמיכה חברתית, ניהול יחסים ובידור.
ההפרעה בהתנהגות זו נובעת כאשר קיים אצלם הדחף לתקשר באופן קבוע עם אנשים אחרים גם כשאין צורך פרקטיי להתקשרות כזו.
גם כאן נוצר מעין עולם וירטואלי, "קשרים חברתיים" שלא באמת משקפים קשרים אמיתיים ואינטימיים. הפרדוקס הוא שלמעשה למרות ניהול עקבי של התקשרויות מול אנשים שונים קיימת בדידות, ולרוב הם יהיו חסרים את המיומנויות והכישורים החברתיים לניהול מערכות יחסים בחיים המציאותיים.
לסיכום:
ניתן להבחין בבעייתיות כאשר האדם מפתח תלות פסיכולוגית בשימוש במחשב ובאינטרנט. השימוש נהיה כפייתי וללא שליטה ומהווה את מרכז החיים שלו תוך פגיעה בפעולות יומיומיות נורמטיביות אחרות: אכילה, שינה, בלוי זמן איכות עם המשפחה, יציאה מהבית, ספורט, לימודים, תעסוקה ופנאי.
חיי המכור סובבים סביב השימוש במחשב – המחשבות, התכנונים, האנרגיה המוקדשת והזמן המושקע, כל אלה מנוהלים סביב הצורך והדחף לפעילות במחשב.
במקביל התפקודים בתחומים האחרים בחיי המכור מצטמצמים למינימום ההכרחי. מעבר לכך הוא מאבד עניין ויכולת הנאהה בתחומים האחרים בחייו; כל פעילות אחרת שאינה מול מסך המחשב מרגישה משעממת ולא מספקת.
הטיפול:
בשלב הראשון על המכור להודות בכך שקיימת בעיה, להפסיק את ההכחשה ולהכיר בהשלכות המזיקות של התמכרותו.
הטיפול ימשיך בניסיון להגביל את השימוש במחשב ובאינטרנט, ללמד סדרי עדיפויות, ולהניע למצב שבו המינון של הפעילות לא יפגע בתחומים ובתפקודים אחרים.
יש להעלות למודעות את העובדה שהשימוש במחשב או באינטרנט מהווה למעשה בריחה מהתמודדות במציאות וסימפטום לקשיים רגשיים מסוימים. המטופל יחקור ויבדוק מהם הגורמים האישיותיים אשר תרמו להתמכרותו.
בד בבד תתקיים עבודה טיפולית על נושאים של לקיחת אחריות, משמעת עצמית, הצבת גבולות, רכישת מיומנויות חברתיות ובינאישיות, עבודה על תקשורת ואסטרטגיות יעילות להתמודדות עם מצבים במציאות.
שיקום המעגלים שנפגעו בזמן ההתמכרות – החברתיים, הלימודיים, התעסוקתיים, משפחתיים ועוד. תוך מילוי הריק שנוצר עם הגבלת השימוש במחשב ובאינטרנט, בתכנים ופעילויות נורמטיביות ובריאות.
כל זאת על מנת שהאדם יחזיר לעצמו את השליטה על חייו, וירגיש מסופק ובתפקוד מלא בחייו.
בהצלחה !