האם לשימוש בפייסבוק יש השפעה על מצבנו הנפשי?

האם לשימוש בפייסבוק יש השפעה על מצבנו הנפשי?

עם למעלה משני ביליון משתמשים, פייסבוק היא הרשת החברתית הגדולה ביותר. בשל הזמן הרב שאנשים נמצאים בפייסבוק ובשל מגוון הפעילויות שניתן לבצע בה, ההשפעה של פייסבוק על מצבנו הנפשי ועל איכות חיינו הפכה למסקרנת ביותר.

במאמר זה אסקור בקצרה מחקר משנת 2018 שבדק את השפעת שימוש לרעה בפייסבוק על המצב הרגשי ועל איכות החיים של האדם.

ההערכה היא שכ- 2%-10% מהבגירים שגולשים בפייסבוק עושים בה שימוש בעייתי. מהו שימוש בעייתי?

ההגדרות ל"שימוש בעייתי בפייסבוק" רבות ומגוונות ועדיין אין הסכמה בין החוקרים בעניין. לרוב, התנהגות בעייתית מוגדרת כבעלת מאפיינים התנהגותיים הדומים להתמכרות (כגון: שינוי מצב-רוח, סבילות – צורך להשתמש יותר ויותר בפייסבוק כדי לקבל את ההנאה שבעבר התקבלה משימוש מועט, תסמונת גמילה, מעידות חוזרות ונשנות) ו/או קושי לווסת את מידת השימוש בפייסבוק למרות פגיעה במישור האישי והחברתי.

מחקרים מדעיים מתחילים לחשוף את ההשפעה המזיקה של שימוש בעייתי באתרים בסגנון פייסבוק. 

מחקר שהשווה 23 מחקרים שעסקו בהשפעות של שימוש לרעה בפייסבוק על המצב הנפשי, מצא שיש קשר בין שימוש לרעה בפייסבוק לבין מצוקה נפשית (חרדה ודיכאון).

באופן דומה, נמצא קשר שלילי בין שימוש בעייתי בפייסבוק לבין איכות חיים (כגון תחושת סיפוק מהחיים ושאר הקריטריונים לאיכות חיים סובייקטיבית) – ככל שאדם גולש יותר בפייסבוק כך הוא מדווח על איכות חיים נמוכה יותר. 

בעניין זה מעניין לדעת שממצאים דומים עלו בבחינת הקשר בין שימוש בעייתי בטלפון הסלולרי ובין הפנמה של בעיות וכן בין התמכרות לאינטרנט לחרדה, חרדה חברתית, דיכאון ושימוש לרעה באלכוהול.

לקריאה נוספת -   הצד האפל של הימורים בטלפון הנייד: עלייתה של התמכרות מקוונת

חשוב להבין שעדיין לא ידוע מה הגורם ומה הסיבה – האם מי שנמשך לשימוש בעייתי בפייסבוק הם אנשים שמלכתחילה יש להם קושי נפשי (כגון נטייה לדיכאון, לחרדה, קושי בוויסות רגשות, קושי במיומנויות חברתיות) או האם הקשיים הנפשיים הם תוצאה של השימוש בפייסבוק.

ההסבר של החוקרים הוא שאנשים עם שמתמודדים עם דיכאון נוטים להשתמש בפייסבוק כדי לווסת את מצבם הנפשי. 

באופן דומה, אנשים שמתמודדים עם חרדות חברתיות וביישנות נוטים לפצות על תחושת חוסר ביטחון עצמי וכישורים חברתיים ירודים באמצעות שימוש בעייתי בפייסבוק.

כנראה שהשימוש בפייסבוק עוזר להם להרגיש פחות בדידות חברתית ויותר תחושה של תמיכה חברתית, קבלה ושייכות. הבעיה היא שההקלה עלולה להמשך לפרק זמן קצר בלבד כיוון שהגלישה לא באמת תורמת לפיתוח מיומנויות חברתיות בעולם האמיתי.

יותר מכך, סימפטומים דיכאוניים ומחשבות אובדניות נמצאו רבות יותר בקרב משתמשים בפייסבוק אשר חווים את הפייסבוק כמקום לבריחה מהבעיות הקיימות בעולם האמיתי.

Marino, C., Gini, G., Vieno, A., & Spada, M. M. (2018). The associations between problematic Facebook use, psychological distress and well-being among adolescents and young adults: A systematic review and meta-analysis. Journal of affective disorders, 226, 274-281.‏

נכתב ע״י ענבר כהן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top