ארגון הבריאות העולמי (W.H.O) רואה במיניות "אנרגיה פנימית הדוחפת אותנו למצוא אהבה, מגע, חום ואינטימיות. להיות מיני פירושו להיות חושני.
המיניות משפיעה על המחשבות, הרגשות והאינטראקציה הבין-אישית שלנו. מכיוון שהיא כל כך משמעותית לבריאות הפיזית והנפשית שלנו, הזכות לממש אותה, נכללת בזכות היסוד של הפרט להיות בריא" (A2006, W.H.O).
באופן מנוגד להגדרה זו, אנו עדים בשנים האחרונות – בעידן וירטואלי משגשג – לקשיים חוזרים ונשנים בחברה סביב התנהגויות מיניות. קשיים אלה באים לידי ביטוי, בין השאר, ביצירת אובייקטיביזציה מינית (החפצה) של בן או בת המין השני, או סקסואליזציה מינית מוקדמת.
אנו עדים לפער ההולך וגדל בין היבטים סוציולוגיים, ביולוגיים וחברתיים של מיניות (פורנוגרפיה, פרסומות מיניות, לבוש סקסי ועוד) לבין הבשלות המנטלית וההיבטים הפסיכולוגיים הכרוכים בכך.
מדיווחים של אנשי טיפול ומחקר עולה הצורך בכלים שיאפשרו אבחנה מחקרית וקלינית מהי התנהגות מינית בריאה ומהי התנהגות היפר-מינית שאינה בריאה.
ד"ר יניב אפרתי ופרופ' מריו מיקולינסר מדווחים במחקריהם כי התנהגות היפר-מינית (התמכרות למין) המוגדרת כעיסוק מופרז בהתנהגויות מיניות, ניתנת לתיאור על פי ארבעה פרמטרים מרכזיים:
1. השלכות לא רצויות (Unwanted consequences) – חוסר תפקוד בחיי היומיום תוך פגיעה באדם עצמו ובסובבים אותו (זוגיות, משפחה וילדים).
לדוגמא, פיטורין ממקום העבודה בשל צפייה רבה בפורנו תוך כדי עבודה, או שיטוט בערבים לשם מציאת פרטנרים מיניים,, הפוגע בסובבים אותו.
בקרב מתבגרים התנהגות זו באה לידי ביטוי בחוסר פניות ללמידה בשל עייפות הנובעת משעות רבות של צפייה בפורנוגרפיה,, או משיטוט לילי בחיפוש אחר חוויות מיניות.
התנהגות זו מפגישה את האדם עם "האחר" (בת או בן המין השני) כאובייקט לסיפוק מאוויים, ועל-כן קשריו עם בן או בת המיןן השני עלולים לפגוע ברגשותיהם/ן ולחבל ביכולתו לפתח אינטימיות ויחסים ארוכי טווח.
2. שליטה בהתנהגות (Behavioral control) – התנהגות מינית חסרת שליטה.
קיים קושי או אי יכולת לשלוט על דחפים, פנטזיות מחשבתיות או התנהגות מינית (כגון אוננות או שיטוט אחר ריגושים מיניים),, כשקיימים פעם אחר פעם ניסיונות לעצור התנהגות זו ללא הועיל.
3. ויסות רגשי (Affect regulation) – קיים קושי ביכולת לנהל או לווסת רגשות כגון של חרדה ולחץ, הגורמות לבריחה של הפרט מהמציאות לעבר התנהגות היפר-מינית כחלק מאסטרטגיה של התמודדות (לא נכונה).
התנהגות קומפולסיבית זו מאפשרת טשטוש, או השתקה (סוג של כיבוי מערכות) של כאב, חרדה או לחץ, הנובעים מאירועיי חיים מורכבים מהעבר (לעתים טראומות) או מההווה.
4. תחושות שליליות (Negative affect) – התנהגות זו מלווה פעמים רבות בתחושות שליליות (בושה ואשמה), שלעתים הן בעלות היבטים תרבותיים (אמונות דתיות), או אישיותיים (מצפוניות גבוהה, או חוסר גמישות פסיכולוגית).
תחושות שליליות אלו נובעות מהניגוד שבין ההתנהגויות לעמדות או לערכים שהפרט מציב לעצמו. תחושות אלו מזינות כאב,, מגבירות חרדה ולחץ ומייצרות שוב צורך ב"השתקה" ובטשטוש הכאב באמצעות אסטרטגיית הבריחה להתנהגות היפר-מינית.
מדוע זה קורה?
כשיש לנו פצע או עקיצה, עומדות בפנינו שתי אפשרויות – לשטוף היטב את הפצע, למרוח חומר חיטוי ולחבוש אותו; או לגרד את הפצע ולזכות בהנאה רגעית שנדמית כמקלה. בפועל, אנחנו רק מעמיקים את הפצע עוד יותר.
אינדיבידואל – שבמשך שנים נפגע מסביבתו (תיאוריות פסיכואנליטיות יקראו לפגיעות גם חסכים) כך שהערכתו העצמיתת נפגעה, או נוצרה אצלו תחושת כישלון – עלול בניסיונו להתמודד עם הפגיעות "לבחור בכל פעם לגרד את הפצע", כלומר לברוח למרחב היפר-מיני כדי לכונן חוויה של ערך עצמי, כוח, או שליטה.
הוא אכן "זוכה" בהנאה רגעית באמצעות התנהגות היפר-מינית (אוננות, צפייה בתכנים מיניים, ריבוי פרטנרים מיניים), אךך הפגיעות רק הולכת ומעמיקה
המרכז הישראלי לקידום מיניות בריאה (ע"ר)
הוא המוסד הראשון מסוגו בישראל המקדם טיפול מקיף ומערכתי במכורים למין (התנהגות היפר מינית). המרכז מציע מערכת מחקרית, טיפולית וקהילתית – חינוכית שמציעה פתרון כולל לאחת מההתנהגויות הבעייתיות, הרגישות והמסוכנות של המאה ה-21.
מתוך: אתר המרכז הישראלי לקידום מיניות בריאה
לאתר המרכז הישראלי לקידום מיניות בריאה – הקליקו
מזדהה עם הדברים רואה את עצמי בחלק מהשורות הנ"ל ומעוניין לעזור לאחרים ולעצמי