פעמים רבות המכור לסמים או בני משפחתו מחפשים את הטיפול המתאים לגמילה מהתמכרות לסמים. גמילה מחשיש או גראס, נייס גיי, גמילה מקוקאין או מהרואין, לצורך הדיון אין משמעות מיוחדת לסוג ההתמכרות. ההתמכרות לסם, באשר היא, דורשת טיפול. אם כן, מהו הטיפול המתאים ביותר ?
ננסה לעשות קצת "סדר" בדברים….
מרכז גמילה מסמים , מכון גמילה מסמים או טיפול גמילה מסמים הינם למעשה מסגרות אשר נועדו לספק גמילה וטיפול בהתמכרות לסמים.
מסגרות אלה יכולות להיות מסגרות פתוחות או מסגרות סגורות:
מסגרת סגורה – הינה מסגרת טיפולית בה שוהה האדם למשך תקופהה בתנאי פנימייה – ישן ומנהל את סדר יומו במסגרת.
מסגרת פתוחה – הינה מסגרת אליה מגיע האדם לקבלת הטיפול לפיי הנדרש: אחת לשבוע – עד מספר פעמים בשבוע. במקביל הוא ממשיךך להתגורר בביתו ובהתאם לתוכנית הטיפול הוא יכול להמשיך לעסוק בעבודתו.
- שרות הגמילה והטיפול בהתמכרות יכול להינתן על ידי מטפל אחד או על ידי צוות רב מקצועי (עובד-סוציאלי, מדריך, מטפל באומנות, פסיכיאטר, רופא וכיוצ"ב)
- אופן הטיפול בהתמכרות יכול להינתן באמצעות טיפול פרטני, טיפול זוגי או טיפול משפחתי, טיפול קבוצתי, לעיתים בשילוב בדיקות שתן, ובמקביל ניתן להשתלב בקבוצות תמיכה לעזרה עצמית.
- כמו כן קיימים מרכזי גמילה ממשלתיים או מרכזי גמילה ומטפלים פרטיים לגמילה מהסמים ולטיפול בהתמכרות לסם.
חשוב להזכיר מהם שלבי הטיפול בהתמכרות לסמים, על מנת שניתן יהיה להתאים את המסגרת הטיפולית לכל שלב בטיפול ומטרותיו הטיפוליות:
- השלב הראשון של הגמילה מהסמים הינו הפסקת השימוש בסם, או לצורך העניין הגמילה הפיזית. אך זוהי רק החוליה הראשונה בשרשרת הטיפול. ההתמכרות לסמים מהווה סימפטום לבעיה או לקושי עמוק יותר, ולפיכך –
- השלב השני של הטיפול בהתמכרות לסמים יתייחס לרבדים עמוקים יותר: לעולם הרגש, לדפוסי החשיבה וההתנהגות של האדם המכור – שעד היום היה מתפקד תחת השפעת הסמים, ומעתה עליו להתמודד באותם מצבי חיים כשהוא נקיי מהסם.
- השלב השלישי של הטיפול בהתמכרות יכלול את השיקום בכל תחומי החיים: שיקום מערכות יחסים, שיקום תעסוקתי, שיקום חברתי וכיוצ"ב.
לצורך ההבהרה השלבים תוארו בנפרד אחד מהשני, אך בתקופות מסויימות הם יכולים להיות חופפים.
כמו כן חשוב לציין שפעמים רבות יש צורך בליווי ומעקב רפואי ופסיכיאטרי לאורך השלבים השונים, אם בגמילה מהחומרים או אם במעקב לאורך שלבי ההתקדמות בטיפול.
מרכזי הגמילה והטיפול:
- אשפוזית – מרכז גמילה סגור, למשך שבועיים-חודש, אשר מטרתו לעבור את הגמילה הגופנית מהסם. במסגרת האשפוזית האדם המכור מתחיל להתאושש, לקבל כלים ראשוניים ולהתחיל לפתח מודעות על מנת להבין מהיי ההתמכרות, ומהי ההתמודדות הצפוייה לו לאחר הגמילה.
- מרכז גמילה אמבולטורי – בהתאם לסוג ההתמכרות ולהיקפה, ייתכנו מצבים בהם ניתן לבצע את הגמילה במכון גמילה מסמים או מרכז גמילה אמבולטורי. הכוונה למסגרת פתוחה שבה בפיקוח צוות רפואי וטיפולי מתבצעת הגמילה.
- יחידה לטיפול בהתמכרויות – המסגרת הטיפולית לטיפול באדם המכור ובבני משפחתו, במסגרות לשכות הרווחה (לשכות לשירותים חברתיים) בעיר המגורים או באיזור המגורים.
- מטפל פרטי, קליניקה פרטית, מרכזי טיפול פרטיים – טיפול על ידי מטפל אחד או על ידי צוות רב מקצועי.
- מרכז יום – מסגרת טיפול פתוחה ויומיומית, למשך כחצי שנה, בדגש על לימוד המיומנויות הנדרשות לנהל את החיים ללא הסמים ולתפקד בחברה באופן נורמטיבי.
- קהילה טיפולית – מסגרת טיפולית ממושכת, בתנאי פנימייה, למשך כחצי שנה-שנה. הטיפול אינטנסיבי ומקיף, ומסייע לאדם המכור לרכוש אסטרטגיות להתמודד בהמשך עם החיים השגרתיים.
- הוסטל – מסגרת פתוחה למחצה, למשך 3 חודשים עד שנה. ההוסטל מהווה שלב מעבר מהחיים בקהילה הטיפולית ולקראת החזרה לחיים עצמאיים בבית.
- מרכזי שיקום תעסוקתי – הטיפול עשוי לכלול לפי הצורך: לימודים בקורסים, הכשרה מקצועית, השלמת השכלה, השתלבות בתעסוקה.
- קבוצות תמיכה לעזרה עצמית – קבוצות אנונימיות המנוהלות על ידי חברים הסובלים מבעיית ההתמכרות לסמים. קבוצות הנועדו לתמוך באדם המכור ולתת לו כלים להתמודד עם ההתמכרות.
האדם יכול לעבור את הגמילה והטיפול במרכז טיפולי אחד או במספר מרכזי גמילה וטיפול.
דוגמא לתהליך גמילה וטיפול במסגרת אחת:
במסגרת קהילה טיפולית יכול המכור לעבור במשך כשנה וחצי את כל שלבי הטיפול – גמילה פיזית, טיפול בהתמכרות, שיקוםם תעסוקתי, והתערבות טיפולית עם בני המשפחה.
דוגמאות לתהליך גמילה וטיפול במספר מסגרות:
- המכור יעבור גמילה מהסמים במרכז גמילה – אשפוזית משך 3 שבועות, ימשיך לקהילה טיפולית וישלים את הטיפול בהתמכרות במסגרת הוסטל.
- המכור יעבור גמילה במרכז גמילה – אשפוזית משך שבועיים, ימשיך את תוכנית הטיפול ביחידה להתמכרויות – תוכנית אשר תכלול: שיחה פרטנית אחת לשבוע, השתתפות בקבוצה טיפולית אחת לשבוע, שיחות התערבות משפחתיות בהתאם לצורך, מעקב בדיקות שתן, השתלבות במסגרת יומית מרכז יום משך חצי שנה, ובשלב הבא השתלבות בהכשרה מקצועית.
- המכור לסמים יעבור את הגמילה במרכז גמילה- אשפוזית, ימשיך טיפול אצל מטפל פרטי המתבסס על שיחות שבועיות, ישתלב בקבוצת תמיכה לעזרה עצמית.
האפשרויות המוצגות לעיל הינן דוגמאות בלבד, ועשויות להשתנות מאדם לאדם. על כל תהליך טיפול להתחיל באבחון לאדם המכור ולהתמכרות לסמים, על מנת לבנות עמו את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר למצבו.
יובל רימר 0558958384
שלום יובל,
לחיפוש הטיפול הרלוונטי יש להשתמש במנגנון החיפוש של האתר.
כמו כן, במידה ונתקלת בקושי במציאת מענה טיפולי ניתן להעביר פנייה למייל help@nigmalim.co.il.
בברכה,
צוות אתר נגמלים
רוני
שלום רוני,
חיפוש הטיפול הרלוונטי יש להשתמש במנגנון החיפוש של האתר.
כמו כן, במידה ונתקלת בקושי במציאת מענה טיפולי ניתן להעביר פנייה למייל help@nigmalim.co.il.
בברכה,
צוות אתר נגמלים