מרכז גמילה מהתמכרויות – התשתית הטיפולית

מרכז גמילה מהתמכרויות - התשתית הטיפולית

מרכזי גמילה וטיפול בהתמכרויות, פועלים בגישות מגוונות תוך התייחסויות ספציפיות לצרכי המטופלים ולסוגיות רלוונטיות בנושאי ההתמכרות ונפש האדם. בפוסט זה מוצגים קווי היסוד והמענים הייחודיים הנמצאים בבסיס הטיפול הניתן למכורים במרכזי הגמילה תחליט/תכלית ואחווה.

תוכנית 12 הצעדים: 

תוכנית שנים עשר הצעדים (באנגלית: Twelve-step program) היא תוכנית כללית להחלמה מהתנהגות מתמכרת או כפייתית. תוכנית שנים-עשר הצעדים המקורית פותחה על ידי אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) כדרך להתמודד עם מה שהם מכנים “חוסר האונים” בהפסקת שתיית אלכוהול – אלכוהוליזם.

תוכנית 12 הצעדים אומצה מאז על ידי קבוצות שונות כגון אכלני יתר אנונימיים (OA), מהמרים אנונימיים (GA),, סקסוהוליסטים אנונימיים (SA) ו-מכורים אנונימיים(NA).

כל תוכניות שנים עשר הצעדים השונות מתנהלות בדרך דומה וכולן פועלות לפי שתים עשרה המסורות שהן הקווים המנחים המאפשרים להן להתקיים באופן עצמאי ולשמור על קיומם.
מדובר במעין נורמות התנהגותיות המאפשרות את האנונימיות ואת התחזוקה השוטפת של הקבוצה.
חברי התוכנית נפגשים בצורה סדירה כדי לשתף את ניסיונם, כוחם ותקוותם.
המשותף לכל הקבוצות הללו הוא שהחברים בהן חשים שהם מתמודדים עם מחלת ההתמכרות ולא עם ‘הרגל גרוע’ או ‘דרךך חיים גרועה’.

המחלה מיוחסת ל”אלרגיה” פיזית לחומר הממכר, אשר יוצרת כמיהות המלוות בהתנהגויות אובססיביות המובילות לשימושש חוזר בחומרים הממכרים ולהידרדרות במצבם.
התמודדות עם המחלה יכולה להתרחש על ידי ויתור על הנסיון להילחם בה ומסירת הקשיים ל”כוח עליון” (כל אחד על פיי הגדרתו, תפיסתו ואמונתו) בשילוב עשייה פעילה של שנים-עשר הצעדים.
על אף האזכור של אלוהים בתוכנית, תוכנית שנים עשר הצעדים אינה תוכנית דתית וגם חברים בעלי אמונות דתיות שונות וגםם כאלה שהםאתאיסטים ואגנוסטיקנים יכולים ליטול בה חלק. לתוכנית אין דעה בעניינים החיצוניים לה.
במרכז במרכזי “אחווה” ו “תחליט" גישת 12 הצעדים מהווה את תשתית העבודה לשאר גישות הטיפול. חלקינו עובד על פיי גישת 12 הצעדים וכולנו מונחים ע”י רוח התכנית בעבודתנו.

לקריאה נוספת -   יציאה מהימורים - לאן לפנות לגמילה?

התערבויות בהתנהגויות סיכוניות בבית הלקוח:

ניהול המשבר המשפחתי , במצבי קיצון והתנהגויות סיכוניות מחייב ניסיון , אומץ וידע.
במצבי נפש מורכבים הכוללים לעתים שימוש בסמים, מתגלה לעתים חוסר אונים של המערכות התומכות.
במרכז “תחליט” יש את הידע, המיומנות והניסיון לניהול המשבר וההתערבות המאפשרת למשפחה לחלץ את עצמה ממצביי הסיכון בו היא נמצאת. הפתרון נבנה יחד עם המשפחה ומבוסס יכולותיה המנטליים  והתנהגותיים . ובהתחשב במהות אחזקת הגבולות המשפחתיים.
בכל פנייה נדרש: איסוף ידע, הכרת הסביבה, למידה מדוקדקת של הכוחות והאינטרסים המשפחתיים. היכרות עם מערךך ה”חשבונות הקודמים” במשפחה.
תכנון וביצוע לאחר קיטון וניהול סיכונים מושכל, כל פתרון יבוצע רק לאחר אישור תכניות והסכמה מלאה של המזמין.
אנחנו עובדים רק על פי חוקי מדינת ישראל-גם שהפעילות מחוץ לגבולות המדינה.
ע”פ אתיקה מקצועית וטיפולית ומתוך כבוד לאדם ולמשפחה שהזמינה את ההתערבות.

חניכה ושולינות

לעתים רק קשר אישי בין חניך לחונך עושה את הפלא ומחבר להחלמה. לעתים, רק הקשר האמיץ בין חונך לשולייתו, מאפשרים למודרך מקום בטוח לצמוח ולהבריא.
תמיד הקשר בין חונך לחניך מלמד את החניך שיש אפשרות אחרת חוץ מ”נסיגה” בטיפול.
תמיד יש צורך במעקב מנטר אחר המשימות והיעדים במימוש החוזה הטיפולי – זהו אחד מתפקידי החונך.
אנחנו מונחים ומנחים בגישת 12 הצעדים. לחונך בשיטה זו יש מקום מרכזי בהחלמת המודרכים.
במרכז “תחליט” פיתחנו את השוליינות ואת החניכה ככלים יעילים התורמים למהלך ההחלמה.

תחלואה כפולה

תחלואה כפולה הוא מושג מתחום הפסיכיאטריה המתאר אדם הסובל משתי מחלות בו זמנית.
המושג יכול לתאר מגוון רחב של מחלות נפשיות כמו אלכוהוליזם ודיכאון, או להתייחס באופן ספציפי לשילוב של הפרעהה נפשית ושימוש לרעה בסמים.
הטיפול בתופעה זו מחייב התייחסות ייחודית בגלל השילוב של שני מרכיבים אלו. במחקרים שנעשו בקרב חולים פסיכיאטרייםם בארצות הברית נמצא מתאם גבוה בין הפרעות פסיכיאטריות לבין שימוש בסמים.
במרכזי “אחווה” ו “תחליט” – לא מפחדים מתחלואה כפולה, מסכימים לטפל בתחלואה כפולה ואפילו מצליחים במקומותת שהחולים בתחלואה כפולה הפסיקו להאמין בעצמם.
אנחנו משתמשים בכלים שלובים מעולמות הטיפול המסורתי, 122 הצעדים ותכנית עבודה בעלת גבולות ויעדי תרגול נוקשים.

לקריאה נוספת -   מהם השלבים בתהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות להימורים ?

יעוץ פילוסופי

ייעוץ פילוסופי הוא ייעוץ הניתן ליחידים או לארגונים, הנעזר בכלי פילוסופיה. היועץ מלווה את האדם (או קבוצה, ארגון וכיוצא בזה) בהתלבטויותיו ועוזר לו לרכוש מיומנות בהתמודדות עם החיים. יש הרואים בייעוץ הפילוסופי ענף של תחום רחב יותר, פילוסופיה מעשית.
למרות שייעוץ פילוסופי שונה ממודלים פסיכולוגיים, תאולוגיים או רפואיים. יש שמצאו דמיון לפגישה עם איש דת או מרפאיםם שונים. מטרת השיטה היא ליצור “מרחב פנוי”, שבו אנשים נעזרים בפילוסופיה כדי לפתח את מחשבותיהם על נושאים הנוגעים לחייהם.

במרכזי “אחווה” ו “תחליט” – הפילוסופיה המעשית נוגעת בקוד ההפעלה והאמונה של הפרט והמשפחה.
אנחנו מאמינים שדיון, חשיבה ועבודה על בסיס עימות עם גישות ותפיסות חיים מכשילות ומכאיבות, מחייבות מענה פילוסופיי מעשי אמיתי.

יעוץ ארגוני פרספקטיבה ארגונית
יעוץ ארגוני הוא תהליך המפגיש שלושה עולמות תוכן:
עולם התוכן המתמחה באנשים בארגון: מדעי ההתנהגות, פסיכולוגיה ארגונית, הנעה, הדרכה, שיטות תגמול, הערכה ומשוב,, עבודת צוות וכיוצא בזה,
עולם התוכן המתמחה במשימות הארגון: אסטרטגיה עסקית ושיווקית, מטרות, יעדים, הגדרות תפקיד, מבנה ארגוני, שיפורר תהליכים וכיוצא בזה
ועולם הרשת, העוסק במבנה הרשתי הבלתי פורמלי של הארגון, מבנה החיבוריות ויחסי הגומלין בין האנשים הפועלים בו,, ניהול המורכבות בעידן של גלובליזציה ומהפיכת המידע באינטרנט וטיפול באג’יליות הארגונית ובאינטלגינציה הארגונית.
הייעוץ הארגוני מתאים לארגונים אשר נמצאים בתהליכי שינוי, הן תהליכי צמיחה והן תהליכי קיטון. כיום, יותר ויותר ארגוניםם משלבים פעילויות של פיתוח וייעוץ ארגוני בניהול השוטף של הארגון.
במרכזי “אחווה” ו “תחליט” המשפחה ולעתים הפרט מנהלים מערכות מורכבות שבעבר רק ארגונים , חברות ותאגידים ניהלו.. אנחנו נותנים הדרכה לכלל הצוות, מכל גישות הטיפול לראות ולעבוד עם כלל מטופלינו כארגונים במשבר.
מנסיוננו , ראיה, עבודה וגישה עסקית מאפשרת חתירה לתכליתיות ולפתרונות מדידים ואמיתיים.

לקריאה נוספת -   גמילה מסמים - כיצד בני המשפחה יכולים לעזור למכור לסמים ?

מאת: צוות מרכז ״אחווה״

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top