מהם השלבים בתהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לסמים?

מהם השלבים בתהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לסמים?

גמילה מסמים – תהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לסמים כולל שלושה שלבים.  

לצורך העניין השלבים מתוארים בנפרד זה מזה, אך חשוב לציין כי בחלקים מהזמן הם עשויים להתקיים בחפיפה:

גמילה פיזית:

בשלב הראשון על האדם המשתמש בסמים לעבור גמילה פיזית. שלב זה נמשך כחודש ימים, אך יש לזכור – גמילה פיזית אינה מספיקה ! אחריה יש צורך להמשיך בתהליך טיפול על מנת להצליח לשמר את הניקיון מסמים.

שלב ההתאוששות:

שלב זה אורך כשנה, זהו השלב שבו האדם מתחיל להתנסות בחיים ללא סמים. אולי בתחילה הוא ירגיש את ההתלהבות וההתרגשות, והוא יהיה חדור מוטיבציה להצליח, אבל עם הזמן הוא ירגיש פגיע יותר. בשלב זה עולים וצפים הרגשות והקשיים שהודחקו במשך כל תקופת השימוש בסמים. רגשות קשים, חוויות עבר, אובדנים ואבל, דיכאון או חוסר שקט, חרדות, תחושת ריקנות – אילו רק חלק מהרגשות שעשויים להציף את המטופל בתחילת דרכו.

הטיפול ילווה את המטופל גם בשלב הזה, יעזור לו להתמודד עם הבלבול, חוסר האונים והתחושות הקשות. הטיפול יסייע לו לעבד חוויות, לנהל את רגשותיו, לארגן את מחשבותיו, לשנות דפוסי התנהגות ולהביא אותו למקום שבו הוא מסתגל לחיים מלאים ומספקים ללא סמים.

שלב השיקום:

שלב זה עשוי להמשך כחצי שנה. על מנת לקדם את עצמו על המטופל לשקם תחומים אשר נפגעו כתוצאה מהשימוש בסמים
בשלב זה ניתן יהיה לטפל ב:

  • בשיקום היחסים המשפחתיים – עם בן או בת הזוג, ההורים, האחאים או הילדים.
  • שיקום יחסים חברתיים – השנוי באורח החיים מחייב להיפרד מחברים אשר משתמשים בסמים ולהתחיל לשקם יחסים חברתיים עם אנשים נורמטיביים. באופן זה ילמד האדם כיצד לבלות את שעות הפנאי, ולמלאן בפעילויות כחוגים, טיולים וספורט.
  • שיקום תעסוקתי – מהווה אתגר גדול מאוד. ייתכן כי האדם כבר עובד ומסופק מעבודתו. אך במקרים מסוימים ייתכן והוא מעוניין בהסבה מקצועית, לימודים, הכשרה מקצועית או עזרה בהשמה בעבודה. לעיתים יהיה צורך לעבוד על הרגלי עבודה, כגון: אחריות, התמדה, עמידה בזמנים, יכולת להוריד סמכות ולקבל סמכות, עמידה בכללי עבודה, תקשורת עם עובדים ומעסיקים, ויוזמה.
לקריאה נוספת -   מה זה סם ?

התמכרות לסמים היא בעיה מורכבת ורבת פנים

הבעיה מחייבת גישה רב-תחומית לטיפול ולשיקום. תהליך הגמילה והשיקום מהתמכרות לסמים מתחלק למספר שלבים, כאשר כל שלב תורם ליציבות ולהחלמה של המטופל.

  1. הכרה והסכמה לטיפול: השלב הראשון והחשוב ביותר בתהליך הגמילה הוא הכרת הבעיה והסכמת המטופל לקבל עזרה. לעיתים, זה יכול להתרחש לאחר משבר אישי או בריאותי הקשור לשימוש בסמים.
  2. ניתוח והערכה: בשלב זה, מומחים ברפואת התמכרויות ובטיפול נפשי יבצעו הערכה מקיפה של המצב הבריאותי, הנפשי והחברתי של המטופל. ההערכה כוללת גם אבחון של סוג הסם, תדירות השימוש, ונוכחות של מחלות נלוות.
  3. גמילה וניקוי הגוף: השלב הזה כולל טיפול רפואי וניקוי הגוף מהחומרים המזיקים. גמילה יכולה להיות קשה ולכלול תסמינים כגון חרדה, רעד, כאבים ובעיות שינה. לעיתים נדרשים תרופות כדי להקל על התסמינים.
  4. טיפול נפשי ותמיכה: לאחר הגמילה, המטופל זקוק לטיפול נפשי כדי להתמודד עם הגורמים הללו. זה יכול לכלול טיפול פרטני, קבוצתי, ומשפחתי. גישות טיפוליות כוללות גישה קוגניטיבית-התנהגותית, טיפול רגשי, ולעיתים גם טיפול תרופתי.
  5. שיקום ושילוב חברתי: שלב זה מתמקד בשיקום המטופל ושילובו בחברה. זה כולל תמיכה במציאת עבודה, שיקום חברתי ומשפחתי, ולעיתים אף פעילות בקהילות תמיכה למתמודדים עם התמכרות.
  6. תחזוקה ומניעת התקפי חזרה: השלב האחרון, אך לא פחות חשוב, הוא המשך הטיפול למניעת התקפי חזרה. זה כולל תמיכה רגשית ונפשית מתמשכת, השתתפות בקבוצות תמיכה ובמקרים מסוימים, גם טיפול תרופתי ארוך טווח.

במהלך כל השלבים, חשוב לזכור כי התהליך הוא אינדיבידואלי ודורש גישה מותאמת אישית. ההצלחה בתהליך תלויה במחויבות ובנכונות של המטופל, תמיכה משפחתית וחברתית, והגישה המקצועית של הצוות הטיפולי.

5 מחשבות על “מהם השלבים בתהליך הגמילה והטיפול בהתמכרות לסמים?”

    1. צוות אתר נגמלים

      שלום בתיה,

      לחיפוש הטיפול בגמילה מסמים יש להשתמש במנגנון החיפוש של האתר.
      כמו כן, במידה ונתקלת בקושי במציאת מענה טיפולי ניתן להעביר פנייה למייל help@nigmalim.co.il.

      בברכה,
      צוות אתר נגמלים

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    שלום רב,
    הכרתי בחור באתר היכרויות, דייט ראשון עבר מעולה כימיה מטורפת.. היה לי כיף והוא הרשים אותי מאוד.. בפגישה שניה הוא שיתף אותי בכך שהוא מכור לשעבר ושהוא במרכז גמילה… הוא בתהליך עצמו… התחילו להתפתח אצל שנינו רגשות.. ממש לפני כמה ימים הוא הודיע לי שהוא שיתף את המדריך שלו וקיבל ביקורת מאוד קשה על כך שהוא מפתח מערכת יחסים בעודו בטיפול.. והחליט שעד שלא עוברת שנה הוא מתנתק.. ומפסיק את הקשר.. האם זה הכרחי לטיפול,?? למה הוא לא יכול לחוות/ להיות במע'יחסים טובה , אוהבת ומחזקת במהלך השיקום? אודה לתשובה..

  2. שלום רב,
    לפני זמן קצר הכרתי מישהו, בדייט הראשון הייתה כימיה מעולה והוא עשה עלי רושם של אדם מקסים.. ממש אהבתי.. בפגישה שניה הוא כבר סיפר לי שהוא מכור לשעבר ושהוא בתהליך שיקום לאחר גמילה. מציינת שאני נורמטיבית ולעולם לא נגעתי בסם.. המשכנו ואז ממש בימים האחרונים הוא סיפר לי שהןא שיתף על כך בקבוצה עם המדריך שלו וקיבל נזיפה שאסור לו להיות בקשר רומנטי לפחות עד אחרי השנה הראשונה.. האם זה הכרחי?? האם זו המלצה מפורשת לעוברים את התהליך?? אודה לתשובתכם.

    1. אתר ׳נגמלים׳

      שלום חגית,

      אכן, מומלץ להימנע משינויים (לטובה ולרעה) בשנה הראשונה לתהליך הגמילה.

      עם זאת, מומלץ לבחון כל נושא לגופו.

      בהצלחה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top