התמכרות לתרופות מרשם

התמכרות לתרופות מרשם

תרופות מרשם ניתנות על ידי הרופאים והפסיכיאטרים, על מנת להקל, למנוע או לטפל במגוון תופעות גופניות ורגשיות. תופעות כגון: דיכאון, חרדה, קשיי שינה, הרגעה. על אף העובדה שהרופא או הפסיכיאטר רושמים את התרופה והמינון שלה – קיים פוטנציאל לפתח בחלק מן התרופות, תלות ואף התמכרות שמצריכה גמילה מתרופות.

חשוב לציין, שטיפול תרופתי המומלץ על ידי הרופא או הפסיכיאטר, אותו נוטל האדם על פי המינון שניתן ובפיקוח ובמעקב רפואי – אין מתייחסים אליו כהתמכרות, הבעיה מתחילה כאשר נעשה שימוש שלא לפי ההתוויות הרפואיות.

כדי להעמיק בנושא חשוב להכיר את המושגים הבאים:

שימוש לרעה: הכוונה היא לאנשים אשר נוטלים את התרופות לצרכים שאינם רפואיים, הם יכולים לעשות שימוש יתר וליטול תרופות בהפרזה ובמינון גבוה, מתוך כוונה ליהנות משפעת התרופה ולגרום לעצמם לתוצאות רצויות.

לדוגמה, אדם המשתמש לרעה בתרופות שינה או הרגעה, על מנת לחוות הנאה, הרפיה, הקלה.

בשימוש לרעה האדם אינו מעוניין בהפסקת נטילת התרופות, וכמו כן גם במידה ויפסיק – לא תהיינה לכך השלכות שליליותת עליו.

תלות בתרופות:  נטילת חלק מהתרופות באופן מתמשך עלולה ליצור תלות גופנית ותלות פסיכולוגית.

מבחינה גופנית – באם האדם פיתח תלות בתרופה, הפסקת נטילתה תגרום לו לחוש תופעות של תסמונת גמילה מתרופות, כגון אי שקט, עצבנות, נדודי שינה ובמקרים מסוימים פרכוסים ומוות.

מבחינה נפשית – האדם ירגיש שהוא חייב ליטול את התרופה על מנת להצליח לתפקד ביום יום שלו. ובמקרים מסוימים גם אם הוא מבין את ההשלכות הקשות והסיכונים, ורוצה להיגמל מהתרופות, החשש מפני התופעות של הגמילה ימנע ממנו לעשות זאת.

לקריאה נוספת -   הקנביס והשפעותיו - התרשמויות ומסקנות מטיפול בנוער משתמש

סבילות: לעיתים לאחר שימוש מתמשך בתרופות עלולה להיווצר תופעה הנקראת סבילות. הביטוי הוא בכך שיעילות התרופה הולכת ופוחתת ובעקבות כך נוצר צורך אצל האדם להגביר את המינון ו/או התדירות של נטילתה על מנת להמשיך לקבל את אותן ההשפעות של החומר הפעיל בהן על גופו ונפשו. בעקבות כך ייגרמו גם תסמיני גמילה מתרופות לא קלים עם הפסקת השימוש בתרופה.

כעת משהבהרנו את המושגים הנ"ל, אציין כי לעיתים הרופאים אינם יודעים שהאדם משתמש לרעה בתרופות או פיתח תלות והתמכרות. ובנוסף יש המפתחים שיטות שונות על מנת להשיג את התרופות, דרך זיוף מרשמים ובדרכים שאינן חוקיות שלא דרך הצגת מרשם.

עוד אציין כי על אף שרוב התרופות בהם אדם יכול לעשות שימוש לרעה, או לפתח תלות או התמכרות – נדרשות במרשם רפואי, קיימות גם תרופות אותן ניתן לרכוש בבית מרקחת באופן חוקי וללא מרשם – העלולות לגרום למצבים אלה.

ההשלכות והסיכונים בשימוש בתרופות שלא לפי ההתוויות הרפואיות הן קשות ומסוכנות. לדוגמה תרופות מסוימות בשילוב עם אלכוהול עלולות לסכן חיים.

ניתן לחלק את התרופות למספר סוגים על פי הקריטריונים הבאים:

(זוהי רק דרך אחת לחלוקה, ולכן תרופה מסוימת יכולה לתת מענה למספר תופעות)

תרופות נוגדות כאב: אלה תרופות הניתנות לשם שיכוך כאבים, הניתנות על מנת להקל על כאבים קשים לעיתים אחרי פציעות או ניתוחים. תרופות משככות כאבים הינן תרופות אופיאטיות (או אופיאדים סינטטיים) המכונות גם תרופות נרקוטיות,, והן נגזרות של אופיום (יכולות להכיל את החומר הפעיל כגון מורפין או קודאין).

תרופות כגון: מורפין, אוקסיקוד, מתדון, טרמדקס, פרקוסט, אוקסיקונטין.

תרופות הרגעה ושינה: הניתנות לאדם לשם רגיעה והפחתת אי השקט או המתח. בקבוצה זו נכללים בין היתר כדורי שינה ותרופות נגד חרדה. בתרופות אלה לעיתים נכללים החומרים הפעילים מסוג בנזודיאזפינים או ברביטורטים.

לקריאה נוספת -   גמילה מסמים ואלכוהול: להחזיר את השליטה על החיים במציאות המורכבת של ישראל

תרופות המשתייכות לסוג זה: קסנקס, קלונקס, לוריוון, וואבן, אסיבל, ואליום, פנוברביטל, ותרפות שינה: נומבון, בונדורמין, נוקטורנו.

תרופות ממריצות: תרופות הניתנות להגביר ערנות, הן עשויות לגרום לאדם לתחושת אופוריה. וכן ניתנות למטופלים עם הפרעת קשב וריכוז.

תרופות מסוג: ריטלין, אדרל, קונצרטה.

תרופות נגד דיכאון ו/או חרדה: הניתנות למגוון הפרעות בספקטרום הדיכאוני-חרדתי.

תרופות כגון: פרוזאק (פלוטין, פריזמה), סרוקסט (פאקסט), רסיטל, ציפרלקס (אסטו) 

הגמילה מתרופות והטיפול בהתמכרות:

התמכרות לתרופות הינה התמכרות קשה והיא כוללת מאפיינים גופניים, רגשיים, התנהגותיים וסביבתיים. לפיכך הגמילה והטיפול בהתמכרות לתרופות תתייחס לכל המאפיינים האלה. חשוב לפנות לעזרה מקצועית! גמילה גופנית מתרופות חייבת להתקיים בפיקוח רפואי להימנע מסיכונים.

באם התפתחה תלות והתמכרות לתרופות יהיה צורך בגמילה גופנית מהחומרים הממכרים, לעיתים בשילוב טיפול תרופתי כגון טיפול נגד דיכאון וכמובן טיפול רגשי ופסיכולוגי. לעיתים יומלץ לשלב את בני המשפחה בתהליך הטיפול. במידת הצורך תתקיים עבודה על שיקום מערכות חיים שנפגעו כתוצאה מההתמכרות – כגון שיקום תעסוקתי.

על המטופל להבין את הסכנות הכרוכות בשימוש ללא פיקוח בתרופות ואת החשיבות להמשיך להימצא במעקב רפואי. כך יוכל לשמור על בריאותו הפיזית והנפשית, ולהמשיך לקיים חיים מלאים ומספקים ללא תלות והתמכרות.

Scroll to Top