בחירת הטיפול לגמילה מהתמכרויות

בחירת הטיפול לגמילה מהתמכרויות

גמילה מסמים, גמילה מאלכוהול, גמילה מהימורים, גמילה מהתמכרותת למין, גמילה מעישון סיגריות, הפרעות אכילה וגמילה מהתמכרויות נוספות כגון: התמכרות לקניות, התמכרות לעבודה והתמכרות למסכים – אינטרנט, מחשב, טלוויזיה.

סוגי הטיפול:

מרכז גמילה, מכון גמילה, אישפוזית – אלה מרכזי גמילה גופנית מסמים ואלכוהול.

מרכז טיפולי – במסגרת פתוחה כגון מרכז יום, מרכז ובו צוות לטיפול בהתמכרות,

ובמסגרת סגורה כגון קהילה טיפולית ובשלב הבא הוסטל.

מטפלים בהתמכרות – הכוונה לטיפול רגשי ונפשי על מנת לסייע לאדם המכור להתמודד בחיים ללא ההתמכרות.

הטיפולים יכולים להינתן בטיפול פרטני (מטפל מול מטופל) או בטיפול קבוצתי (השתתפות בקבוצות טיפוליות וכן קבוצות תמיכה)

במקרים מסוימים יהיה צורך בליווי פסיכיאטר – אם בתהליך הגמילה הפיזית, לעיתים באיזון תרופתי למטופלים הזקוקים לכך. כמו כן לעיתים מטפלים יעבדו בשיתוף פעולה עם פסיכיאטר לשם אבחון, מעקב, מתן תרופות מרשם ופיקוח על נטילתם באופן מסודר.
כך במקרים של מטופלים בעלי תחלואה כפולה – הכוונה לאדם הסובל מבעיית התמכרות לסמים או לאלכוהול יחד עם הפרעה נפשית. יש לציין כי קיימים מרכזי גמילה, מרכזי טיפול ומטפלים ייחודיים לאוכלוסייה זו.

הטיפולים עשויים לכלול במידת הצורך:
ייעוץ זוגי, ייעוץ משפחתי, טיפול מיני, טיפול בדיכאון, טיפול בחרדות, טיפול באלימות/טיפול שליטה בכעסים, שיקום תעסוקתי/שיקום מקצועי.

כמו כן הטיפול יכול להינתן לבני משפחת המכור:
הדרכת הורים, טיפול בילדים להורים מכורים, ייעוץ להורים של מתבגרים, וכאמור טיפול זוגי או טיפול משפחתי.

המטפלים יכולים להיות מתחום הפסיכותרפיה:
פסיכולוג, מטפל זוגי, מטפל משפחתי, עובד סוציאלי, מאמן.

באופן כללי ניתן להתייחס לתהליך הגמילה בשלושה שלבים:

(1) שלב הגמילה הפיזית/הגופנית או הפסקת ההתנהגות הממכרת, (2) שלב הטיפול הרגשי (3) שלב השיקום של התחומיםם שנפגעו לאורך השנים בחיי המכור ומשפחתו.

לקריאה נוספת -   מהמר מכור - הגדרות

בהגיעו לטיפול יתחיל המכור תהליך אבחון או הערכה,
בו המטפל או המסגרת הטיפולית יכירו את יכולותיו, כוחותיו ואישיותו, מערכת התמיכה שלו במקביל למאפייני בעיית ההתמכרות. לאחר תהליך זה יומלץ לו על תוכנית טיפולית המתאימה לצרכיו.

פעמים רבות בתהליך הגמילה מההתמכרות הטיפול באדם המכור יעסוק סביב שינוי דרך חיים:

עבודה על דפוסי חשיבה ושינוי דפוסי התנהגות למסתגלים יותר, עבודה על נושאים כגון: תפקוד עצמאי, ניהול תקציב, פתרון בעיות, אסרטיביות, דימוי עצמי ובטחון אישי, לקיחת אחריות, התמדה ועוד.

בקרב בני משפחת המכור

תוכל להיעשות עבודה טיפולית על כל הנושאים הנ"ל תוך דגש על הפסקת המעגלים השליליים המתרחשים במשפחות בהןן נמצא אדם המכור לסמים, לאלכוהול, להימורים ועוד. פעמים רבות המשפחה אינה יודעת כיצד להתנהל מול המכור ומאפשרת באופן לא מודע את המשך ההתמכרות. לפיכך חשוב שבני המשפחה יקבלו גם הם יעוץ משפחתי או טיפול משפחתי על מנת שיוכלו לעבור במקביל טיפול למען עצמם, להעלות תכנים חשובים למודעות ולשנות את דפוסי ההתמודדות מול המכור.

פעמים רבות בן המשפחה המכור נמצא בהכחשת ההתמכרות, בחוסר מוטיבציה או התנגדות לשתף פעולה בגמילה. במקרים אלה בני המשפחה יכולים לפנות לקבלת ייעוץ ולעיתים לקבלת סיוע בתהליך התערבות אשר מטרתו להניע את בן המשפחה להתגייס לטיפול.

הטיפול יכול להתקיים במסגרת פרטית או במסגרת ממשלתית. בכל אופן חשוב לשים לב שהמטפל או מרכז הטיפולים עובד על פי ההכשרות, ההסמכות והרישיונות המתאימים.

בהצלחה !

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top