אשפוזית – גמילה גופנית משימוש בסמים ובאלכוהול

אשפוזית - גמילה גופנית משימוש בסמים ובאלכוהול

מסגרת האשפוזית הינה מסגרת סגורה המאפשרת גמילה גופנית בתנאי אשפוז, מהשימוש בחומרים – סמים או אלכוהול. 

קיימות אשפוזיות פרטיות וממשלתיות, אך הן מחוייבות להימצא בפיקוח של משרד הבריאות.

הטיפול באשפוזית הינו קצר מועד, הוא נמשך בין שבועיים לחודש, תלוי במסגרת. אשפוזית לנוער יכולה להימשך עד 3 חודשים.

קיימות אשפוזיות ייחודיות לטיפול בבעיית סמים יחד עם בעיות גופניות ו/או נפשיות.

הטיפול באשפוזית מכוון על מנת ללוות ולתמוך במכור פיזית ורגשית בימים הראשונים של תסמונת הגמילה, ולאחר מכן להתחיל להטמיע בו את המודעות, המוטיבציה והכלים להתמודד עם בעיית ההתמכרותת לאורך זמן.

הפנייה לאשפוזית יכולה להתבצע על ידי פנייה אישית או ע"י גורמים טיפוליים, מחלקות לשירותים חברתיים, שרות מבחן, בתי חולים ועוד.

תנאי הקבלה משתנים ממקום למקום. בדרך כלל יהיה צורך בבדיקות רפואיות, דיווח על אבחנות ומעקב פסיכיאטרי אם קיים, דו"ח סוציאלי, טופס הפנייה. חלק מהאשפוזיות ערוכות לקבל מטופל באופן מיידי ולבצע את הבדיקות הרפואיות תוך כדיי השתלבותו במסגרת.

במידה וקיים גורם מפנה מומלץ כי הוא ילווה את המטופל בתהליך הכניסה לאשפוזית, השהות בה וכן שיהיה שותף בקבלת ההחלטה לגבי המשך הטיפול לאחר סיום הגמילה באשפוזית.

עלות הטיפול משתנה ממרכז גמילה אחד לשני.

לרוב הטיפול מתקיים בקבוצות ולפי הצורך בשיחות פרטניות (בעיקר לצורך תמיכה במצבי משבר, הכרות ואבחון לקראת ההמלצה להמשך טיפול).

במקום קיים צוות רב תחומי – עו"ס, רופא, פסיאטר, צוות סיעודי, צוות מדריכים ומטפלים בתחומים נוספים ועובדי אדמיניסטרציה. 24 שעות ביממה קיים ליווי של אנשי צוות.

המדריכים לרוב הינם מכורים נקיים המהווים מודל לחיקוי ומקור תמיכה.

קשר עם המשפחות מתנהל במהלך שהות המטופל באשפוזית, על פי המקובל בכל מסגרת, ועל פי ההמלצות הייחודיות לכל מטופל בהתאם למצבו ולשלב בו הוא נמצא: דש"ים, פקסים וביקורים (לקרובי משפחה באישור. לדוגמא קרובי משפחהה בהתמכרות פעילה לא יורשו כמובן לבקר).

לקריאה נוספת -   סוגי סמים: L.S.D ( אסיד )

הגמילה הפיזית מהווה תחנה ראשונה וקצרה יחסית לתהליך הטיפול הממושך שעל המכור יהיה לעבור, אך יחד עם זאת היא מהווה תקופה משמעותית אשר מציידת אותו בכלים בסיסיים בצעדיו הראשוניים בדרך החדשה.

בהתאם לכך, מטרות האשפוזית מתייחסות להיבטים הביו-פסיכו-סוציאלי:

 מבחינה רפואית – ניתן סיוע למכור העובר את תסמונת הגמילה (הקריז) תוך מתן תרופות מקלות לעיתים. ולאורך כל השהות באשפוזית ליווי רפואי ופסיכאטרי במידת הצורך.

• מבחינה רגשית – תמיכה סביב תסמונת הגמילה וההצפה הרגשית הנגרמת בעקבותיה. תמיכה לאורך כל התהליך ועזרה בבעיות אישיות. עם ההתקדמות בטיפול נכונות המטופל ללמוד על עצמו תאפשר אוורור רגשות, עיבוד תכנים מהעבר, ותחילתת עבודה על מערכות היחסים המשמעותיות בחייו.

קליטה והשתלבות במחלקה תוך עבודה על היבטים התנהגותיים – קבלת גבולות וסמכות, כיבוד כללי המחלקה, השתלבות בסדר היום ובפעילות המתקיימת ולקיחת חלק בתפקודי המחלקה. זהו תחילתו של לימוד דפוסי התנהגותת אדפטיביים ללא אלימות וללא שימוש בסמים.

• עבודה על מודעות – הכרות עם עצמי, עם בעיית ההתמכרות והתפקיד שהיא היוותה עד כה כ"פתרון" לבעיות, מודעות לכך שהגמילה אינה נגמרת בניקיון פיזי אלא כי יש צורך לעבור שינוי באורח החיים, בדפוסי החשיבה וההתנהגות.

•  זיהוי מצבים המהווים סיכון למעידה ולחזרה לשימוש ולימוד של מיומנויות התמודדות והימנעות ממצבים אלה.

חיזוק הכוחות – האמון העצמי, הביטחון האישי, לקיחת אחריות אישית ויוזמה, הגברת המוטיבציה להתמיד בשינוי, יכולת קבלת החלטות והחזרת השליטה של המטופל על חייו.

• מבנה המסגרת והטיפול הקבוצתי מאפשר עבודה על יחסים בינאישיים בקבוצה, אפשרות לעזרה הדדית (בוגרים עוזרים למתחילים), תקשורת בינאישית, שיקוף ומשוב על התנהגויות האחר וקבלת ביקורת בונה, עבודה על כנות ופתיחות, וסיועע לדמות מצבים חברתיים נורמטיביים.

כאמור הטיפול באשפוזית מהווה רק את תחילתו של הטיפול. המטופל יקבל המלצה וייעוץ להמשך טיפול המותאם לצרכיו (טיפול בקהילות טיפוליות, ביחידות להתמכרויות וכו'), ועזרה בהפנייה לפי הצורך. בשלב זה תתקיים עבודה על פרידה המלווה בדרך כלל בחששות ופחדים לקראת המשך התהליך.

Scroll to Top