הטיפול בגמילה מעישון סיגריות כולל מספר שלבים אשר עשויים להיות בזמנים חופפים ומקבילים זה לזה
בשלב המקדים על המכור לעישון סיגריות להבין ולהכיר בנזקים ובהשלכות ההרסניות של העישון
עליו להודות בכך שהוא פיתח תלות בסיגריה וכי הפסקת העישון תדרוש ממנו התגייסות לתהליך גמילה. הרצון והמוטיביציה להפסיק לעשן למען ה'עצמי' חשובים להצלחת התהליך. כמו כן קיימת חשיבות להבנה כי הגמילה אפשרית וניתן לרכוש כלים מעשיים על מנת להצליח בה.
קיימת אפשרות להפסיק את העישון בבת אחת, או לעשות זאת בתהליך הדרגתי של ירידה בכמות הסיגריות
בנוסף ניתן לעשות הכנה עצמית לקראת הגמילה – קריאת חומר אודות אפשרויות הגמילה והטיפול, יצירת רשימה על החסרונות שבעישון, לימוד הרגלי העישון – מבחינת זמנים, מקומות וגורמים המעוררים את הצורך וחיפוש אחר דרכים חלופיות לשבירת ההרגל: כמו הימנעות זמנית ממקומות וממצבים מעוררי עישון, הסתרת חפצים המתקשרים לעישון (מאפרות, מצתים).
הכנה נוספת מתייחסת להכנת הסביבה
היא כוללת את ההצהרה על הפסקת העישון בתאריך מסויים, דבר שיגביר אצל הנגמל את רמת המחוייבות, ויגייס את הסובבים לו לסייע בתהליך – לא להציע לעשן ולתמוך בהחלטה בכל דרך אחרת.
שלב הגמילה הפיזית
עם הפסקת עישון הסיגריות יופיעו תסמיני גמילה כגון: כאבי ראש, הפרעות בשינה, חרדה ומתח, שיעול, צרידות. שלב זה נמשך ימים ספורים. הגוף חוזר לאיזון הטבעי שלו ללא הניקוטין. ואתה יכול להתנחם בכך שהגוף מתנקה מכל הרעלים. על תופעות הגמילה הפיזית ניתן להתגבר באמצעות משאפי ניקוטין, מסטיק ניקוטין והתרופות 'זייבן' ו'צ'אמפיקס'.
התמודדות עם ההרגל
בד בבד עם הפסקת העישון יהיה צורך לעשות פעולות על מנת להגיע ל'שבירת ההרגל': בשלב זה ניתן להיעזר בטיפול התנהגותי אשר יסייע בלימוד כלים ומיומנויות להתמודד ללא עישון בשגרה היומיומית ובמצבים המעוררים את הדחף לעשן – ויקנה דרכי פעולה למניעת החזרה לעישון. בנוסף בכל פעם בה תרגיש בדחף ובכמיהה לעשן תוכל לעשות תרגילי הרפיה ונשימה, פעילות ספורטיבית, אכילת ירקות, לעיסת מסטיקים וסוכריות ללא סוכר.
גמילה נפשית
בתקופות העישון הסיגריה היוותה מעין "מענה רגשי" לתחושות ולמצבים רגשיים כגון: דכדוך, מתח, חרדה, חוסר בטחון ואף התרגשות ושמחה. עישון הסיגריה הוביל לתחושה של הקלה, הרגעה, הכלה וכן לתחושת עירנות וריכוז. לאחר הפסקת העישון יהא על הנגמל למצוא דרכים אלטרנטיביות וסתגלניות על מנת להתמודד עם אותן רגשות ומצבים.
החסר ב"פתרון" המוכר והזמין כעישון הסיגריות יוביל לעיתים לתחושת געגוע וכמיהה לעשן, לתסכול, וחוסר ידיעה כיצד להתמודד באותם מצבים. לעיתים יצופו קשיים רגשיים וזו ההזדמנות לטפל בהם. לשם כך ניתן להיעזר בקבוצות תמיכה בהן יש אפשרות לחלוק את הקשיים, החוויות והלבטים עם חברי הקבוצה, ולהרגיש תחושת שייכות בתהליך לקראת השגת יעד משותף.
כמו-כן קבלת עזרה מקצועית ולווי טיפולי יגבירו את הסיכוי להצלחת תהליך הגמילה.