מהי התמכרות לעישון סיגריות ?

מהי התמכרות לעישון סיגריות ?

ההתמכרות לעישון סיגריות הינה מצב כרוני, הנובע מעישון קבוע של סיגריות ללא יכולת להפסיק, ועל אף הנזקים הברורים מהתנהגות זו.

החומר הפעיל הממכר הנמצא בסיגריות הינו הניקוטין

הניקוטין הינו סם פסיכו אקטיבי המצוי בעיקר בצמח הטבק והוא גם החומר הפעיל הנמצא במוצרי טבק נוספים כגון: סיגרים, נרגילה ומקטרת.
הניקוטין משמש כסם מעורר, אשר עשוי להגביר את הערנות, הריכוז והזיכרון. הוא מאיץ אתת פעולת הלב ולחץ הדם. כמו כן הוא מדכא את התיאבון. ההשפעות של העישון כוללות תחושות של רוגע, הנאה, סיפוק ושחרור ממתח.

עישון הסיגריות כולל תלות פיזית ותלות נפשית:

מבחינה פיזית, הניקוטין הוא בעל פוטנציאל ממכר רב כיוון שהוא נספג במהירות במחזור הדם ומגיע למוח בתוך כ- 7 שניות. הפסקת העישון עשויה לגרום לתופעות של עצבנות, אי שקט, מתח, חרדה, כאבי ראש והפרעות בשינה – ההולכות ופוחתות עם הזמן.
מבחינה נפשית, נוצרת תלות פסיכולוגית הגורמת למעשן להרגיש שהוא אינו יכול לתפקד ללא עישון הסיגריות. העישון יופיעע כניסיון להתמודד עם רגשות שונים – עצב, בדידות, שעמום, חרדה, מתח ואף שמחה והתרגשות. הפסקת העישון תגרור אחריה תשוקות ודחף לחזור ולעשן.

כמו כן בשלב מסוים העישון הופך להרגל,

כאשר נוצר דפוס אוטומאטי בו מצבים (גרויים) שגרתיים ביום יום – יגרמו לצורך בהדלקת הסיגריה (התגובה). לדוגמא – סמוך להתעוררות, אחרי האוכל, בלווי שתיית הקפה, בהפסקה מפעולה מסויימת ובסיטואציות חברתיות.

השלכות עישון הסיגריות כוללות היבטים בריאותיים, כלכליים, אסתטיים וחברתיים :

קיימת פגיעה באיכות החיים ובתוחלת החיים של המעשנים, בשל סיכון למחלות לב וכלי דם, סוגי סרטן שונים, מחלות ריאה ועוד. העישון גורם לקוצר נשימה וכושר גופני ירוד ואף עשוי להוביל לפגיעה בתפקודים המיניים.

מעשנים כרוניים מוציאים מאות שקלים בחודש על מימון הסיגריות.

לקריאה נוספת -   גמילה מעישון ב4 צעדים

מבחינה אסתטית העישון גורם לנזק לחניכיים, להזדקנות העור, לשיניים צהובות, ולריח רע מהפה ומהבגדים.

מבחינה חברתית, המודעות לנזקי הסיגריות גוברת בקרב הציבור. החוק אוסר כיום על העישון במקומות ציבוריים ועל המעשנים להתבודד בפינות עישון או בחוץ. כמו כן לאנשים רבים מפריע הריח והסיכון שבעישון הפאסיבי עובדה הגורמת להתרחקות מהמעשנים.

המונח עישון פאסיבי

מתאר את ההשפעה העקיפה והנזקים שיש לעישון על הסובבים. לדוגמא, ילדים הנמצאים בקרבת ההורה המעשן, עלולים לפתח קוצר נשימה, אסטמה, דלקות ריאות, שיעולים וליחה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top