לפני 40 שנה זכה אבי (שם בדוי) בפרס הראשון באמצעות "כרטיס קבוע" (מנוי בימנו) במפעל הפיס. זה היה בתקופה שבה מוכר הפיס עבר מבית לבית ודיווח על הזכיות…
מאז ועד היום משקיע אבי מאות שקלים בחודש על כרטיסים. יש לו מעין צורך לשחזר את החוויה.
האם זו התמכרות ? אבי אומר שהוא עדיין משחק על חשבון מפעל הפיס…
אצל רובנו הקטע המתואר יעורר חיוך, אבל עבור המכורים להימורים והמשפחות שלהם ההתמכרות להימורים מאוד לא מצחיקה. למעשה היא מבטאת את הצד השני של המתרס – עצב, אובדן והתרסקות.
זה אולי נשמע דרמתי אבל זו המציאות של המהמרים הכפייתיים. האדם הנורמטיבי המביט מהצד יתקשה להבין מהי המשמעות של ההתמכרות ההרסנית הזו ומהן השלכותיה על חייו של המהמר ועל חיי משפחתו.
נחזור לדוגמא של אבי, גם כשמדובר בהימורים חוקיים, פעמים רבות הגבול בין ההימור החברתי להימור הפתולוגי הוא דק.
במדינת ישראל קיימים הימורים חוקיים; משחקים והגרלות המופעלים על ידי מפעל הפיס (לוטו, חיש גד, מנוי פיס) ועל ידי המועצה להסדר ההימורים בספורט (ווינר, טוטו).
המהמר החברתי הוא אותו אדם לצורך הדוגמא אשר מקציב לעצמו סכום של 50 ₪, הוא קונה 2 כרטיסי חיש-גד, ואחרי כמה דקות עוזב את דוכן הפיס. זהו. אחרי שבועיים הוא יכול למלא טופס לוטו. וחוזר חלילה.
ההימור החברתי נעשה בשליטה, בגבולות הזמן, בהשקעת כסף סמלית, לשם חוויה חד פעמית קצרה, ריגוש קטן, והלאה – להמשיך בשגרת חייו.
אך לא כך פועל המהמר הכפייתי. עבור המהמר הכפייתי ההימור אינו אמצעי לבידור, ההימור הוא המטרה. ההולכת ומשתלטת על חייו. מדובר באותו אדם שיכול להפסיד מאות שקלים ביום על הימור חוקי. הוא יכול להפסיד משכורת חודשית שלמה ועדיין להמשיך להמר מדי חודש בחודשו.
המהמר הכפייתי ישקיע שעות רבות, ואנרגיות סביב ההימורים. בתכנון, בציפייה, במחשבה. הוא חי את ההתמכרות. היא מספקת לו פורקן ממתחים, ריגוש, פנטזיה – להתעשר.
הוא מאמין שאם יתעשר ייפתרו כל בעיותיו – הוא ירגיש טוב עם עצמו, יצליח בעסקים, ינהל חיי משפחה למופת.
זוהי כמובן אשליה. גם אם יזכה בסכום כסף זה לא מה שיביא את המענה לקשייו, ובכל מקרה גם אם יזכה – הוא לא יפסיקק להמר. האשליה לפתור את כל הבעיות שלו, הופכת עד מהרה לבעיה מספר אחת בחייו.
אין בכוונתי להפנות אצבע מאשימה כלפי מי מהמפעלים הנ"ל. כמטפלת בהתמכרויות, וכיום מנהלת את אתר נגמלים, אני יודעת שלכל חומר או התנהגות – יש מי שיתמכר ויש מי שלא.
אוכל ומין, למען ההדגמה, הינם צרכים בסיסיים, טבעיים ונחוצים להישרדות. אך בן אדם ששוקל 150 קילו ולא מוריד במשקלו למרות סיכון חייו, או בחור שצופה בפורנו במחשב ועוסק באוננות 5 שעות ביום – חורגים מסיפוק הצרכים הבסיסייםם וחוצים את הגבול הנורמטיבי והבריא.
כמו כן, אין קשר להיבט החוקי של החומרים או ההתנהגויות; אלכוהול חוקי ולמרות זאת רבים מתמכרים אליו ומחפשים מענה על מנת להיגמל מהשתייה ולטפל בעצמם, כך גם התמכרות להימורים חוקיים.
החברה שלנו היא חברה של שפע, של פיתויים, אנשים המחפשים פתרונות קסם וקיצורי דרך כדי להרגיש טוב, להגיע לשיאים, לריגושים. במדיות התקשורת ובפרסומות מוכרים לנו פנטזיות של חיי הצלחה ואושר תמידי. אנחנו מתפתים לצרוך מאכל מפתה, אייפון לילד, משקפיים מודרניות – כל פריט שמבטיח לנו חוויה של סיפוק ועונג.
יש מי שידע את הגבול, ישלוט במינון של הדברים ויצליח לרסן את הדחפים ויש מי שיפתח תלות ובהמשך התמכרות שתנהל אותו ותשלוט בחייו. פשוט כך. הוא לא יעמוד בפיתוי להרגיש את העונג פעם, אחר פעם אחר פעם. הבעיה שלעונג יש מחיר, ופעמים רבות הוא כבד מנשוא.
למהמרים הפתולוגיים יש אישיות מועדת להתמכרות, נטייה גנטית או סביבתית. לעיתים הם גדלו במשפחות בהן חינכו לחיסכון וניהול תקציב אחראי, וכן משפחות הנוטות לתת ערך מופרז לחומריות ולכסף. פעמים רבות יהיו עוד מכורים במשפחותיהם. ההתמכרות יכולה להתפרץ או להתעצם על רקע מצבי לחץ וקושי להתמודד בהם, על רקע משברים וטראומות, או כרצון להרוויח כסף.
ההתמכרות מקורה בכאב והיא מהווה סימפטום לקושי עמוק יותר, כגון – חרדות, דכדוך, דמוי עצמי נמוך, כעסים, בדידות או ריקנות. ההימור מהווה דרך לברוח מהמציאות הקשה ומספק בתחילה הקלה, הרגעה, ריגוש ותחושת פורקן.
המהמרים הפתולוגיים יכולים להימצא בכל שכבות האוכלוסייה, באישיותם הם עשויים להיות אנשים חברתיים, אנרגטיים, אימפולסיביים, תחרותיים, נוטלי סיכונים אשר זקוקים לריגושים ולגירויים חיצוניים כדי לא להשתעמם.
כאמור כבכל התמכרות מתקיים גם כאן הצורך להגביר את ההתנהגות על מנת להגיע לאותן תחושות מתגמלות – ועם הזמן המכור יישאב למעגל קסמים.
אחרי ההימור, במידה וזכה יחווה המהמר ריגוש ותחושת הצלחה וערך עצמי ויגדיל את סכומי ההימורים, בשלב מסוים הוא יחווה הפסדים, ירגיש חרטה ואשמה וכדי לברוח מהתחושות האלה וכן לנסות להחזיר הפסדיו ימשיך בהימוריו. זהו מעגל הרסני שהולך ומתרחב, המכור יהמר יותר ויותר בסכומים הולכים וגדלים.
בDSM-4 , המדריך הדיאגנוסטי הסטטיסטי של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית, משנת 1994, הימור הפתולוגי סווג תחת הפרעות שליטה בדחפים (Impulse Control Disorder), במדריך החדש, ה – DSM 5 שיצא השנה, נכללה לראשונה הפרעת ההימורים, תחת קטגוריה חדשה של התמכרות להתנהגויות.
הדבר מצביע על הדמיון של הפרעת ההימורים להפרעות הקשורות לשימוש בחומרים בהיבטים השונים. באופן זה ניתן להבין טוב יותר את ההתמכרות להימורים ולהתאים למכור את הטיפול שיסייע לו בצורה הטובה ביותר.
אחד המאפיינים בהתמכרות זו הוא ההתנהלות השקרית של המכורים. הכחשות לגבי מצבו, הסתרה של הפעילות, או שקרים לגבי הפסד הכספים.
אישה אחת שיתפה במקרה בו אחיה סיפר לה שפגע ברכבו בדוכן מפעל הפיס ביישוב מגוריהם. היא כמובן נתנה לו אלפי שקלים לכיסוי הנזק. לאחר שנים כאשר הוא כבר לא הצליח להסתיר את החובות שיצר, היא הבינה שאחיה מהמר כפייתי והוא הודה שהיה זקוק לכסף על מנת לכסות חובו לבעל הדוכן…
אין ספק שאחת ההשלכות הקשות בהתמכרות להימורים הינה ההפסדים הכספיים. חובות, הלוואות, הסתבכויות עם החוק ובשוק האפור. סבל רב שיכול לעבוד על המשפחה והסובבים את המכור. השקעת חסכונות של שנים, אובדן רכוש, פשיטות רגל ופירוק משפחות.
מצב זה מוביל ליחסים עכורים בין המהמר למשפחתו המלווים בכעס, מתח, ניכור ואובדן האמון בו.
הורים רבים מספרים בייאוש על חוסר האונים והמצוקה הכלכלית והרגשית בה הם נמצאים בעקבות הימורים בלתי פוסקים של הבן משפחתם ויחד עם הכעסים כלפיו קיים החשש לכך שלא יסתבך יותר וניסיון לכסות על החובות שהוא יוצר.
חבר ותיק מה- GA משתף: "הפסדתי הכול בהימורים, והייתי נואש וחסר אונים, בזכות GA הצלחתי לשקם את עצמי , רק להיום אני נקי למעלה משש שנים, יש לנו קבוצות בכל הארץ ויש חברים רבים שמתכנסים על מנת לעזור לעצמנו להימנע באופןן טוטלי מכל סוגי ההימורים הקבוצה מעניקה לנו דרך חיים חדשה של אסירות תודה ,הבנה, נתינה ותקווה, מי שמשתתף מצליח לצאת ממעגל ההרס העצמי ולזכות "במתנות" שבדרך, התוכנית היא רוחנית ולא טיפולית ואני באופן אישי נעזר גם בכוח גדול ממני כמו מטפל מקצועי , כשחבר חדש משתף אותי בבעיות נפשיות רגשיות שלו, אני ממליץ לו בחום להמשיך לבוא לקבוצות על בסיס קבוע, אך בנוסף לשקול פנייה לאיש מקצוע טיפולי".
נכון שבד"כ האדם המכור יהיה בהכחשה ויתקשה להודות בהתמכרותו.
ההתנגדות שלו לטיפול משקפת גם את הפנטזיה שלו להצליח להרוויח, ולכסות על הפסדיו לאורך השנים. כמו כן הוא חיי בתחושת כישלון ורוצה להמשיך להילחם גם על הדימוי העצמי שלו.
הוא עשוי להשתמש בהסברים רציונליים לכאורה בכדי להצדיק את התנהגותו, או להמעיט בערכה, אך בשורה התחתונה הוא לא פנוי לחוות את המציאות המתקיימת מעבר לבועה של ההימורים בה הוא שרוי.
לפיכך פעמים רבות רק בשעת ייאוש או משבר עמוק יגיע המכור לטיפול, לרוב ביוזמת המשפחה, החברים או אפילו דרך קצין מבחן בתוקף בית המשפט.
לסיכום:
גם אם המכור הגיע לטיפול שלא מיוזמתו, הכוונה היא שהוא יפתח את המוטיבציה הפנימית לשינוי. בשלב הראשון תהיה התנזרות באופן טוטאלי מכל הימור, כאשר המטרה היא לסגל אורח חיים חדש ונורמטיבי.
העבודה הטיפולית מכילה – מודעות למניעים ולמאפיינים האישיותיים אשר הובילו להתמכרות, חיזוק הערך העצמי והביטחון האישי. עבודה על המחשבות הלא מציאותית והלא יעילות, שינוי התנהגותי בהרגלי החיים, יכולת התמודדות במצבי לחץ וחרדה, מיומנויות חברתיות, יכולת קבלת החלטות, לקיחת אחריות, שליטה עצמית בדחפים, מתן כלים להתמודדות במצבים בהן עולה הכמיהה לחזור ולהמר.
כמוכן פעמים רבות חשוב לשלב טיפול משפחתי או זוגי על מנת לעבוד על הדינמיקה המשמרת לעיתים את ההתמכרות, ולסייע בקבלת האיזון המשפחתי המחודש ושיקום יחסי האמון.
בנוסף כאמור, קיימות קבוצות תמיכה למהמרים אנונימיים – GA הינה קבוצה לעזרה עצמית, המושתתת על תכנית 12 הצעדים.
מומלץ לדעתי להשתלב בקבוצות במקביל ובנוסף לתהליך הטיפול.
בייחוד בהתמכרות זו חשוב להגיע כמה שיותר מהר לטיפול על מנת למנוע הדרדרות נוספת. לא חייבים להגיע ל"תחתית" להפך, ככל שאדם יכול לשקם יותר ויותר חלקים בחייו כך יהיה לו קל יותר לעבור את תהליך הגמילה. גם בני משפחה או חברים יכולים לפנות לייעוץ כאשר הם רואים מישהו בסביבתם שמסב נזק רב לעצמו ולסביבתו – לפעמים זהו הצעד הראשון לפני השתלבותו בטיפול והצלת חייו.
מאת: דפנה שושני-אשכנזי, M.S.W