אם אתה חושב שלאחד מחבריך לעבודה יש בעיה עם הימורים, אם אתה חש קושי לדבר אתו על נושאים אלו, שהרי לא תמיד מקובל להעלות נושאים אישיים בשיחה, ונושא של כסף על אחת כמה וכמה, אל תתייאש! ישנן דרכים בהן תוכל לבטא את האכפתיות ואת הדאגה שלך כלפיו.
אבל קודם כל, מספר מושגים בסיסיים בנושא:
הימורים – ישנן צורות שונות של משחקי הימורים, חוקיים ולא חוקיים: משחקי קלפים על כסף, משחקי קובייה, לוטו, חיש-גד, צ'אנס, טוטו, ווינר, מכונות מזל, קזינו, אינטרנט ועוד. רבים מהמהמרים הפתולוגיים החלו את ההידרדרות במשחקי מזל פשוטים ורגילים.
סימנים לבעיית הימורים – בעיית הימורים יכולה להתחיל באירוע בודד שבו אדם מפסיד סכום כסף גבוה, או במספר אירועים ברצף, בהם אדם מפסיד כספים וצובר חובות. חוסר מודעות עלול לגרום למצב של התמכרות להימורים (הימור כפייתי), המתבטא בחוסר יכולת לשלוט בהימורים, בדיוק כפי שמכור לאלכוהול אינו יכול לשלוט בשתייה שלו.
התופעות השליליות הנובעות מבעיית ההימורים, יכולות להשפיע גם על מקום העבודה. מהמר בעייתי אינו מרוכז בעבודתו. הוא מתכנן את זמנו (פגישות, ישיבות, נסיעות עסקיות, משמרות) בצורה שתאפשר לו להמשיך ולהמר. יתכן שהמהמר ילווה כספים מחבריו ו/או ישתמש בכספי המשרד כדי להמר או לכסות חובות. יתכן ויהיה נתון לאיומים כדי להחזיר את החובות ועקב כך ימצא במתח.
להלן רשימת סימנים נוספים היכולים להצביע על בעיית הימורים:
הלוואת כספים לעיתים קרובות.
התרברבות בזכיות.
תלונות על חובות וקשיים כספיים יותר מהרגיל.
תנודות חדות במצב הרוח.
בילוי זמן רב בפעילות הימורים בשעות העבודה או מיד אחר כך.
שיחות טלפון מרובות – שלא כהרגלו.
הזנחת העבודה – אי עמידה בלוח זמנים, חוסר ריכוז.
היעדרויות לא מוסברות.
חוסר אמינות.
מה תוכל לעשות?
אל תנסה לאבחן את הבעיה, לייעץ או לצפות להבנה כשאתה מביע את דאגתך. היה ברור, לא שיפוטי, ודבר רק בשם עצמך: "שמתי לב לשינויים בעבודה שלך ואני מודאג בקשר אליך".
השתמש בדברים שראית במקום העבודה: "בשבועיים האחרונים, שמתי לב שאתה מאריך את הפסקת הצהרים וכשאתה חוזר אינך מסוגל להתרכז בעבודתך".
היה חיובי: "אתה תמיד עושה את מה שמוטל עליך על הצד הטוב ביותר ועומד בלוח הזמנים".
הסבר כיצד הבעיה משפיעה עליך: "הייתי צריך להשלים שני פרויקטים שלך. בישיבת הצוות שהתקיימה אתמול אחר הצהרים הייתי צריך לתרץ את היעדרותך".
בטא באופן ברור את עמדתך: "אני לא אכסה עליך יותר ולא אלווה לך עוד כספים".
כבד את גבולותיו האישיים: "אני לא רוצה להיכנס לך לחיים הפרטיים, אבל אני מאוד מודאג ממה שקורה לך".
ספק מידע ולא עצה: "יש לי כאן פרוספקט שאולי יעניין אותך, יש שם מספר טלפון …".
היה מוכן להכחשה או לגילויי עוינות: "אני מבין שלא נוח לך לשמוע את זה, גם לי קשה היה להעלות את הנושא בפניך, אבל אני דואג לך / אכפת לי ממך".
תגובת החבר לעבודה יכולה לנוע מהכרת תודה, דרך הכחשה ועד עוינות מופגנת. קשה לצפות את התגובה מראש. יתכן שההתערבות שלך תוביל אותו מיד לנקוט פעולה ויתכן שזה יהיה חלק משורת לחצים שתופעל עליו, עד שהוא יחליט לקבל עזרה. וקיימת גם אפשרות שזה לא יוביל לשום מקום. לא משנה מה יחליט חברך לעשות, אתה נתת לו תמיכה ומידע שהיו חיוניים עבורו.
שלום אחיין שלי מהמר באינטרנט והגיע למצב קשה בעיות בבית עם ההורים האם יש גמילה שהוא לא מקום סגור לתקופה או טיפול בשיחות ולא מקום סגור?תודה רבה מצפה לתשובה כי אני מבקשת לעזור לו דחוף הוא גר בקריות
שלום רותי,
במידה וגודל הבעיה אינו מצריך מרכז סגור,
ניתן להעיזר במערכת חיפוש הטיפול של אתר ׳נגמלים׳ על מנת למצוא מטפל מתאים מאיזורכם ,
ניתן לקבל ייעוץ טלפוני , כמו כן קביעת פגישות טיפול.
בהצלחה!