ההתמכרות להימורים מתארת התנהגות של הימורים חוזרים ונשנים בעקביות ובכפייתיות. זוהי הפרעה בשליטה בדחפים (באימפולסים) אשר שולטת בחיי האדם, מכתיבה את ערכיו ופוגעת בהתחייבויותיו בתחום המשפחתי, החברתי והתעסוקתי. הבט משמעותי בהתמכרות זו הינו ההסתבכות הכלכלית מתוך העיסוק הגובר והולך בהימורים, בסכומים גדלים והולכים.
מבחינה רגשית
לאדם תשוקה ודחף להמר, ללא יכולת לשלוט בכך ולרסן את התנהגותו. לרב ההימור מהווה מפלט ובריחה מבעיות ומתחושות של שעמום, דיכאון, חוסר אונים, מצוקה, חרדה ואשמה. גם לאחר שהמהמר מבין את הנזק וההרס שיש בהתמכרותו, הוא עלול להיכשל פעמים רבות בניסיונות לחדול מכך. בשעת משבר הוא יחוש בדחף להמר ויתקשה להתגבר על הפיתוי.
המצב במדינת ישראל
במדינת ישראל מופעלים משחקי הימורים והגרלות חוקיים באמצעות מפעל הפיס (לוטו, חיש גד, מנוי פיס) ובאמצעות המועצה להסדר ההימורים בספורט (ווינר, טוטו) ועוד רבים בלתי חוקיים (כבתי קזינו, אינטרנט, ספינות הימורים המבוססים על מכונות מזל, משחקי קלפים וקוביות וכו`).
ניתן להבחין בין מהמר חברתי ומזדמן לבין מהמר כפייתי לפי המאפיינים הבאים:
- ההימור החברתי נעשה כפעילות למטרות בילוי. קיימת שליטה מלאה על הזמן המושקע בפעילות, על הכסף ועל האנרגיות המוצאת סביב העניין. הכסף שמוצא נחשב עבור המהמר החברתי כמחיר המשולם עבור ההנאה שבבילוי. להימור החברתי אין השלכות הרסניות על תחומי החיים השונים.
- ההימור הכפייתי נעשה למטרות של בריחה מהמציאות, הרגעה וריגושים. העיסוק בהימורים מתקיים באופן מתמשך למרות ההשלכות השליליות על חיי המהמר – כגון בעיות משפחתיות ,הפרעות בתחום התעסוקתי וכמובן נזקים כלכליים. המהמר החברתי משתמש בשקרים בנוגע להיקף המעורבות שלו בהימורים. לעיתים המהמר יכול לעסוק בפעילות ההימורים שעות ארוכות ללא תשומת לב לזמן החולף. האנרגיות המושקעות בהימורים ממשיכות גם לאחר ההימור ומתבטאות בעיסוק כפייתי במחשבות, בתכנון ובפעולות להשיג כסף להימור הבא.
להתמכרות להימורים קיימות השלכות קשות על חיי המכור וחיי בני משפחתו
ההתמכרות להימורים גוררת את המהמר לקושי לתפקד מבחינה תעסוקתית ולאובדן מקור הפרנסה, הוא נוטה להיכנס לחובות ולהלוואות שאינו מסוגל לעמוד בהן, מכאן ממשיכה מסכת של רמייה ושקרים, עד כדי הפרת החוק והסתבכות בפעילות עבריינית לשם התחמקות מתשלום החובות והשגת משאבים להימורים. המהמר שבוי בתוך מעגל אשר הולך ומחריף וזורע הרס בשאר תחומי חייו.
המשפחה והסביבה הקרובה של המהמר נפגעת קשות מבחינה כלכלית ורגשית. היחסים עם המהמר מלווים בכעס, מתח, ניכור ואובדן האמון בו, עד לכדי פירוק המשפחה. במקביל המעמד החברתי של המהמר ויחסיו החברתיים מדרדרים.
הפיתוי, הפנטזיה והאשליה
בשלב מסוים המהמר מבין כי ההתמכרות גורמת לו לנזקים חמורים ולהרס בכל תחומי חייו. עם זאת ניסיונותיו לחדול מההתנהגות לרוב ייכשלו והוא לא יעמוד בפיתוי להימור הבא. בבסיס ההימור מצויה הפנטזיה לנצח. המהמר משלה את עצמו שכך יוכל להחזיר את חובותיו ולהגיע לרווחה רגשית. אך בפועל ההתמכרות נמשכת לא משנה מה תהיה התוצאה.
התמכרות זו דומה במאפייניה ובהשלכותיה להתמכרויות אחרות כגון סמים ואלכוהול.
חשוב לפנות לעזרה מקצועית על מנת לצאת מהמעגל ההרסני ומוטב מוקדם ככל האפשר.