התמכרות לאלכוהול (אלכוהליזם)
זהו מצב כרוני, הנובע משתייה חוזרת וקבועה של אלכוהול, הפוגעת בבריאות השותה ובתפקודיו השונים (הכלכליים, החברתיים, הנפשיים וכיוצ"ב).
השפעות האלכוהול
האלכוהול הינו חומר פסיכו- אקטיבי בעל השפעה על מערכת העצבים במוח הכוללת ברובה פעילות מדכאת, והגורמת לשינויים בתודעה, ברגש ובהתנהגות, ולפגיעה ביכולות המוטוריות.
אדם תחת השפעת אלכוהול נמצא במצב של כושר שיפוט לקוי והפרעות בפיקוח אינטלקטואלי ורגשי, הוא עשוי לחוש בשינויים במצבי הרוח, מתחושת אופוריה ונינוחות ועד לתחושת דכדוך או דיכאון.
כמו כן האלכוהול משחרר עכבות ועשוי לגרום להתפרצות דחפים מיניים ותוקפניים, האדם עלול להגיע למצב של אובדן שליטה ולהוות סכנה לעצמו ולאחרים, בנוסף נהיגה בשכרות גורמת לחוסר ריכוז ולתגובות פחות שקולות ואיטיות ועלולה להביא לתאונות דרכים.
השפעות האלכוהול משתנות מאדם לאדם ותלויות במשתנים כגון: הכמות הנצרכת ואחוז האלכוהול בדם, אופן ומשך השתייה והרגלי השתייה.
ההבדל בין שתיה באופן נורמטיבי ושתיה באופן כפייתי
אמנם האלכוהול הוא חומר חוקי המהווה חלק מטקסים דתיים, ואירועים חברתיים ומשפחתיים, אך יחד עם זאת זהו סם קשה שעלול לגרום להתמכרות הרסנית במיוחד.
אחוז גבוה מהאוכלוסייה שותה אלכוהול באופן נורמטיבי. הכוונה היא לשתייה בשמחות, באירועים חברתיים, באופן מתוןן ובטוח ותוך יכולת להפסיק לשתות כשרוצים.
אך ההתמכרות לאלכוהול מקורה בניסיון לפתור בעיה כלשהי באמצעות השתייה, והשותה שותה לשוכרה באופן בלתי מבוקר.
ההתמכרות לאלכוהול כוללת מאפיינים של יצירת תלות נפשית וגופנית
- מבחינה נפשית, האדם בדרך כלל חסר מנוחה וחסר סיפוק מחייו, בעל כמיהה לשתות וללא יכולת לשלוט בכמויות. לעיתים בדיעבד קיימת חרטה על ההגעה למצב השכרות אך בבוא העת האדם אינו מסוגל לשלוט בהתנהגותו וממשיך לשתות.
- מבחינה גופנית קיימת תופעה הנקראת סיבולת (Tolerance), והיא מתייחסת בהקשר זה לכושרו של גוף האדם להתרגל לכמות האלכוהול המסוימת. לפיכך השותה מגדיל בהדרגה את כמויות השתייה, על מנת להגיע לאותן ההשפעות על הגוף ועל הנפש. כמו כן הפסקת השתייה מלווה בסימני גמילה ברורים.
ההשלכות הקשות של התמכרות לאלכוהול
ההשלכות של התמכרות זו מתבטאות בבעיות חברתיות, בעיות ביחסים המשפחתיים המלווים במתח ובתוקפנות, אובדן מקום עבודה, בעיות כספיות ואובדן כבוד ובושה בעיני הסובבים.
הנזק הגופני הוא חמור ועלול לגרום למחלות כבד, מחלות זיהומיות, נזק לכליות, והידרדרות מוחית.
כמו-כן המכורים לאלכוהול עשויים להסתבך בפעילות פלילית מתוך ההשפעות הנלוות לשתייה כגון נהיגה בשכרות, אלימות במשפחה ואלימות רחוב.